Aardappelen telen met minder gewasbescherming, kunstmest en water: dit is waar Agrico met haar nieuwe rassen op inzet. Volgens CEO Mark Zuidhof ziet de hele keten dat het duurzamer moet. “De rassenkeuze was altijd conservatief. Dat verandert nu, mede door de Phytophthora-druk van de afgelopen twee jaar.”
Lees hier het interview van BO Akkerbouw met Mark Zuidhof, CEO van Agrico.
Wat doen coöperatie Agrico?
“Wij veredelen, telen en verhandelen wereldwijd pootaardappelen. In Nederland telen we daarnaast ook biologische consumptieaardappelen. Met achthonderd ledenbedrijven in Nederland en zestien dochterbedrijven bedienen wij vanuit Emmeloord klanten over de hele wereld.”
Wat heb jij zelf met aardappelen?
“Sinds 2020 werk in bij Agrico en per 1 januari 2024 als CEO. Daarvoor werkte ik bijna twintig jaar bij McCain. Ooit teelden mijn ouders pootaardappelen in de Wieringermeer. Aardappelen zitten dus in mijn DNA.”
Wat maakt de aardappel in jouw ogen uniek?
“Na mais, tarwe en rijst is de aardappel het vierde voedselgewas in de wereld. Met het grote verschil dat de aardappel met veel minder water kan worden geteeld. Dat geeft het gewas een unieke positie in de wereldvoedselvoorziening. Daardoor groeit de markt voor aardappelen, vooral in Azië en Afrika.”
Merken de pootaardappeltelers dat ook?
“Zeker. Wij hebben onlangs onze strategie aangepast, zodat de Nederlandse pootaardappelteler meer kan profiteren van de gunstige marktontwikkelingen. Volumeafspraken met frites- en chipsproducenten zijn langjarig, maar prijsafspraken voortaan voor één jaar. Hierdoor kan Agrico jaarlijks een meer marktconforme prijs uitbetalen en houden we de pootaardappelteelt in Nederland in de benen. Afgelopen jaar zorgde dat voor een mooie uitbreiding: we zijn erg blij dat Agrico er dit jaar honderd leden bij heeft gekregen.”
Belangrijkste thema’s in veredeling
“Ons kweekbedrijf Agrico Research veredelt rassen die akkerbouwers met minder gewasbescherming, meststoffen en water kunnen telen. Nieuwe rassen met deze eigenschappen moeten sneller een kans krijgen in de markt. Tot nu toe duurde dat vaak twaalf tot vijftien jaar. Aan het verkorten van dat proces werken wij hard.”
Is de markt klaar voor nieuwe rassen?
“Jazeker. Ik zie dat afnemers, zowel de industrie als retailers, echt de kant van duurzaamheid op willen. Zo hebben Nederlandse retailers als de Lidl en de Plus onlangs de ambitie uitgesproken om te groeien in de afzet van biologische producten. Ons areaal biologische consumptieaardappelen nam daardoor dit jaar toe van 700 naar ruim 1000 hectare. Daarnaast roept de markt om Phytophthora-resistente rassen. Ook op die vraag spelen wij in met onze Next Generation-rassen.”
Wat houden Next Generation-rassen in?
“Mijn collega’s van Agrico Research begonnen vijftien jaar geleden al met het inkweken van resistenties. Daarom kan Agrico nu verschillende Next Generation rassen op de markt brengen die beschikken over één of twee resistentiegenen. Deze rassen hebben zich redelijk goed staande gehouden in de laatste twee Phytophthora-jaren. En daar blijft het niet bij: rassen met meer resistentiegenen komen eraan. Die kunnen deze schimmel nog beter buiten de deur houden.”
Hoe belangrijk is samenwerking binnen de sector?
“Essentieel. De Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw vind Mark Zuidhof een fantastisch mooi voorbeeld hiervan. De schimmelziekte is een sectorprobleem, dat een sectorbenadering nodig heeft. Daarom zaten onze experts bij de Taskforce aan tafel om hierover mee te praten. Ook via de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) zijn we verbonden met BO Akkerbouw. Ik vind het erg positief hoe de brancheorganisatie zich richt op samenwerking én vernieuwing in de akkerbouw.”
Meer waarde goed gecertificeerd pootgoed
“De Nederlandse pootaardappelsector is nodig voor een sterke akkerbouw. Daarom moeten we de reputatie vasthouden die we internationaal hebben opgebouwd. Steeds meer afnemers en telers wereldwijd zien de meerwaarde in van goed gecertificeerd pootgoed. Het helpt lokale telers buiten Europa namelijk om een rendabele aardappelteelt te hebben.”
Bron: BO Akkerbouw