Met wisselende temperaturen en meerdere droge dagen zien we meeldauw in het loof komen bij biologische peen. Deze aantasting maakt het gewas vervolgens weer vatbaarder voor alternaria. Alle reden dus om het loof zo lang mogelijk gezond te houden.
Preventie met bladbemesting
Maar hoe houd je het loof van de biologische peen zo lang mogelijk in de benen? Met een bladbemesting geef je de peen de sporenelementen die het daarvoor nodig heeft. Denk aan een van onderstaande opties voor bladmeststoffen:
- Voor stevig loof: 10 kg Epso Microtop (interval van 10 dagen), met onder andere magnesium, mangaan en borium.
- Voor extra loofgroei: 10 kg Ferticell Protein Nitrogen 16 (interval 10 dagen), de extra loofgroei is mede afhankelijk van de stikstofgift.
- Voor optimale stikstofbenutting: 5 liter Top Trace Zwavel (interval 10 dagen).
Bestrijding van meeldauw met Kumar
Heb je echte meeldauw in peen gevonden? Dan is een curatieve bestrijding mogelijk met Kumar. Dit is een biologisch schimmelbestrijdingsmiddel op basis van kaliumwaterstofcarbonaat. De toepassing van drie kilogram is bij peen maximaal acht keer toegestaan met telkens een interval van zeven dagen, aldus Agrifirm. Kumar geeft geen residu bij de oogst en is toegestaan in de biologische teelt.
Bron: Agrifirm