Op SPNA-locatie Kollumerwaard is er in het Trans4num-proefveld onderzoek gedaan naar het effect van stro tegen luizendruk in pootgoed. Onderzoeker Willem Spriensma is het brein achter deze onderzoeken.
Het Y-virus is een grote bedreiging voor pootaardappeltelers. Dit virus wordt overgebracht door luizen. Je kunt luizen chemisch bestrijden of met olie, maar bij de SPNA proberen ze het met stro, wikke en grasklaver.
Waarom stro?
Als een luis een geïnfecteerde plant prikt, kan het daarna het virus verspreiden. Maar als een luis in de tussentijd een aantal keer iets anders prikt is het stilet (de mondstekel) van de luis weer schoon. Het doel van SPNA is dus om de luizen het stro laten prikken, zodat ze weer schoon zijn. Ook lijkt de totale populatie luizen minder in met stro behandelde velden.
In Frankrijk en Zwitserland doen ze dit al langer. Daar mogen minder chemische luizenmiddelen worden gebruikt. Het is in Nederland al eens eerder een beetje onderzocht, maar ze wilden dit goed doen, dus als blokkenproef met 4/6 herhalingen.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het perceel is verdeeld in meerdere vlakken en per vlak zijn er ook bewust besmette planten gepoot, inoculatiemateriaal heet dat. Ieder veldje heeft dus dezelfde virusdruk. Een paar keer per seizoen en aan het eind van het seizoen plukken ze blaadjes en onderzoeken die op virus.
In de proef kijkt men ook naar de gecombineerde effecten van stro en olie, maar ook naar die van ander organisch materiaal als wikke en grasklaver op de luizen. Deze toepassingen hebben nog een bijkomend voordeel. Ze binden stikstof, waardoor je minder hoeft te strooien. Aan het eind van het seizoen wordt ook nog naar de stikstofopname gekeken.
Resultaten
Door de vele regen is de luizendruk overal laag, dit maakt het lastig om er veel over te kunnen zeggen, aldus de SPNA. Vorig jaar hebben ze dit onderzoek ook gedaan, maar toen zonder het inoculatiemateriaal. Toen kon je nog niet zoveel verschil zien. Dit jaar verwachten ze er meer van.
De verwachting is dat er rond de oogsttijd een conclusie kan zijn getrokken over het effect van stro op de luizendruk. Daarna doen ze nog opbrengstmetingen en stikstofmetingen, daarvan verwachten ze de resultaten eind dit jaar.
Bron: SPNA