Door de zachte winter is de insecten druk hoog in koolgewassen. De rups van de koolmot veroorzaakt veel schade in koolgewassen. Daarnaast zijn de aardvlo en koolluis ook gesignaleerd. ‘Het is een landelijk probleem’, zegt Cok van der Maarl, teeltspecialist van Agrifirm.
Door de intensieve monitoring van insecten heeft Agrifirm een goed beeld van de ontwikkeling. De beste aanpak is een geleide bestrijding, zowel in biologische als in gangbare koolteelt. Maatwerk dus.
Goede monitoring
Geleide bestrijding betekent om te beginnen de druk te monitoren. Feromoonvallen in het koolgewas lokken de volwassen motten naar plakplaten. Dat geeft een goed beeld van het aantal moten die er zijn. ‘Daarmee kunnen we zien wanneer de eiafzetting plaatsvindt. Door vervolgens de temperatuur te volgen, weet je wanneer de eitjes uitkomen. En dat is het moment om de rupsen te bestrijden’, zegt Van der Maarl.
Middelen afwegen
Voor de bestrijding van de rupsen zijn diverse middelen beschikbaar. Voor de biologische teelt heeft Agrifirm BT-preparaten en Tracer. ‘Bij de preparaten krijgen de rupsen bacteriën binnen als ze aan het blad vreten. Dan gaat het preparaat zijn werk doen’, legt Van der Maarl uit. Inmiddels is er veel ervaring opgedaan met de preparaten. ‘Het werkt goed. Maar is de druk in je perceel erg hoog, dan kun je overwegen om Tracer in te zetten, of andere middelen. Tracer is ook toegelaten in de biologische teelt.’ Het werkt sterker dan de BT-preparaten, maar heeft ook meer effect op de natuurlijke vijanden van luizen. Dat kan later in de teelt gevolgen hebben.
Timing en middelenkeuze
Kortom, de bestrijding van de rups van het koolmotje vraagt om een goede timing en een gedegen afweging bij de middelenkeuze, aldus de teeltspecialist van Agrifirm.
Bron: Agrifirm