Op een aantal bietenpercelen in de gebieden Groningen Veen en Drenthe Zand is de schadedrempel van de groene bladluizen voor de eerste keer overschreden. De schadedrempel is op dit moment vijf groene bladluizen per tien planten.
Daarnaast is op een aantal bietenpercelen in Overijssel Noord, die langer dan twee weken geleden gespoten zijn, opnieuw de schadedrempel van groene bladluizen, waaronder de groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen overschreden. Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50 procent schade kan leiden.
Op de overzichtskaart valt te zien dat er in veel gebieden al een eerste, maar ook een tweede en zelfs een derde bladluiswaarschuwing is uitgegaan. Het valt op dat Groningen tot nu toe de meest gunstige bladluissituatie kent.
Controleer de percelen
De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op aantallen groene bladluizen. Zet insecticiden alleen in indien de schadedrempel is overschreden, eerder heeft geen zin. Maar stel de bespuiting ook niet uit als de schadedrempel is overschreden: op jonge planten veroorzaken bladluizen meer schade dan op oudere planten.
Duurwerking insecticiden
Bespuitingen werken vanaf het vierbladstadium ongeveer 14 dagen. Aan het stadium van de bladluizen is te zien of een bespuiting nog werkt of niet; en of dus een vervolgbespuiting nodig is. Gevleugelden zullen namelijk gewoon op een recent bespoten bietenplant landen en hun jongen afzetten. Deze gevleugelden en jongen gaan pas dood, nadat zij van de plant hebben gezogen en voldoende insecticiden hebben binnen gekregen. Als op een perceel ook volwassen ongevleugelde luizen zichtbaar zijn, dan is dit een teken dat het insecticide is uitgewerkt.
Zwarte bonenluis
Op de meeste percelen komt het IRS zwarte bonenluizen tegen. Meestal zitten de aantallen onder de schadedrempel, maar soms vinden er ook overschrijdingen van de schadedrempel plaats. Nu op veel percelen de bieten gesloten zijn; blijven ze langer vochtig en ziet men dat insectparasitaire schimmels de zwarte bonenluizen doden. Bekijk de zwarte bonenluizen altijd om te zien of ze nog leven of al dood zijn. Dit voordat u de beslissing neemt om een bespuiting uit te voeren.
Bron: IRS