Nog altijd zijn de verschillen in aantallen groene bladluizen tussen percelen ontzettend groot. Zo is bij enkele percelen de schadedrempel overschreden. Dit terwijl bij omliggende percelen soms niet één groene bladluis is gevonden; of zelfs een afname van groene bladluizen te zien is.
IRS meldt bovendien weinig gevleugelden, wat er op duidt dat er relatief weinig nieuwe bladluizen de percelen binnenvliegen. Het is belangrijk om percelen te controleren alvorens een bespuiting uit te voeren. IRS adviseert om insecticiden alleen in te zetten indien de schadedrempel is overschreden, eerder heeft geen zin.
Huidige bladluiswaarschuwing
Op enkele bietenpercelen in De Westhoek, Oostelijk Flevoland, Bommelwaard/Betuwe en Utrecht Oost/Veluwe is de schadedrempel van groene bladluizen; zoals de groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen voor de eerste keer overschreden. Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50 procent schade kan leiden.
Controleren noodzakelijk
IRS adviseert dan ook om tot half juli wekelijks de bieten te blijven controleren. Ondanks het feit dat het tot nu toe rustiger is dan in 2020. In 2019 lag de piek van bladluizen namelijk pas in de tweede helft van juni.
De verwachting is echter wel dat de huidige verschillen tussen percelen in 2021 blijven bestaan en de bladluizen minder snel vermeerderen dan in 2020 vanwege de volgende redenen:
- De vluchten van de bladluizen zijn dit jaar veel later en er zijn bovendien minder bladluizen die de percelen invliegen.
- De planten zijn groter ten opzichte van 2020. Op veel percelen waar bladluizen zijn gevonden, staan de bieten reeds in het acht- tot tienbladstadium. Dit terwijl vorig jaar de planten in het kiemblad- tot tweebladstadium stonden op het moment van de eerste infecties. Bladluizen vermeerderen zich langzamer op oudere planten. De verwachting is daardoor dat de toenames minder hard zullen gaan dan in 2020.
- Er zijn nu al volop natuurlijke vijanden aanwezig; terwijl dat vorig jaar op het begin van het seizoen niet zo was. De natuurlijke vijanden zorgen er voor dat de luizenpopulaties zich minder snel kunnen opbouwen in het perceel.
Bron: IRS