Op verschillende plekken in Nederland wordt momenteel al beregend op pas ingezaaide uien- en bloembollenpercelen. LTO waarschuwt voor het risico dat oppervlaktewater via beregening per ongeluk op naastgelegen aardappelpercelen terechtkomt in verband met bruinrot.
De risico’s hiervan nemen toe vanwege een stijging in het aantal bruinrot-besmette wateren, waaronder het Ketelmeer in Flevoland.
Bruinrot
Bruinrot is een ernstige plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia. De tropische variant hiervan komt sinds enkele jaren voor in Nederlandse wateren. Vanwege de snelle opmars van deze variant is nu ook het gehele Ketelmeer aangemerkt als besmet. Staatssecretaris Jean Rummenie heeft de uitbreiding van de gebieden afgelopen week in de Staatscourant gepubliceerd.
Voorkom overwaaien oppervlaktewater
Het gebeurt regelmatig dat aardappelpercelen onbedoeld zijn meegenomen bij beregening, bijvoorbeeld door een verkeerd afgestelde haspel in de teelt van uien of bloembollen. Bij overtreding zijn maatregelen opgelegd voor het getroffen aardappelperceel. De type maatregelen verschillen per situatie. In het geval pootaardappelen, raakt het de pootgoed-status kwijt en zal de schade zijn verhaald op de veroorzaker. In geval van verwijtbaar gedrag of herhaling wordt er ook een boete opgelegd door de NVWA.
Afstelling beregeningsinstallaties
LTO Nederland roept telers op om extra voorzichtig te zijn met de afstelling van beregeningsinstallaties en ervoor te zorgen dat oppervlaktewater niet onbedoeld op aardappelpercelen terechtkomt.
Bron: LTO