Recent onderzoek, uitgevoerd door de NAK heeft geleid tot een publicatie in de European Journal of Plant Pathology. Deze studie valideert een aangepaste versie van de Beniers real-time PCR-methode voor het gelijktijdig leven/doodbepalingen en identificeren van de aardappelcystenaaltjes Globodera pallida en G. rostochiensis.
Deze ontwikkeling biedt telers en andere agrarische professionals betere middelen om de gezondheid van hun gewassen effectief te monitoren en beschermen.
Waarom dit onderzoek?
De aanleiding van het onderzoek was om de bij de NAK gebruikte PCR (Polymerase Chain Reaction) erkend te krijgen in de EU-wetgeving. De nieuwe methode combineert levensvatbaarheid en identificatie van aardappelcysten in één test. Dit was nodig omdat de destijds aanbevolen DNA-PCR ook dode of lege cysten detecteerde, wat tot foutieve positieve resultaten kon leiden.
Detectie en identificatie aaltjes
Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de detectie en identificatie van aardappelcystenaaltjes. Die een bedreiging vormen voor de aardappelproductie wereldwijd. Aardappelcystenaaltjes zijn parasieten die de oogst kunnen aantasten en daardoor economische verliezen veroorzaken. Het verbeteren van de diagnostiek is daarom belangrijk voor effectieve monitoring en bestrijding in de agrarische sector. De belangrijkste resultaten van de studie zijn:
- Nauwkeurige detectie van levensvatbare cysten:
De aangepaste Beniers real-time PCR-methode onderscheidt zich door alleen positieve resultaten te geven voor levensvatbare, infectieuze cysten. Dit in tegenstelling tot andere methoden die ook niet-levensvatbare cysten detecteren. - Verbeterde en snellere diagnostiek:
Met deze gevalideerde methode kan de NAK haar diagnostische diensten verder verbeteren. Wat leidt tot snellere en betrouwbaardere resultaten. Wat telers in staat stelt om tijdig in te grijpen en schade aan hun gewassen te voorkomen. - Ondersteuning van regelgeving:
De validatie van deze methode ondersteunt de naleving van de Europese regelgeving, specifiek de Commissie Uitvoeringsverordening (EU) 2022/1192. Die strikte maatregelen voorschrijft voor de uitroeiing van quarantaine-aardappelcystenaaltjes. Het onderzoek biedt de tools om te voldoen aan deze belangrijke wettelijke vereisten.
Conclusie
Het onderzoek laat zien dat de NAK, door de toepassing van geavanceerde technologieën, de betrouwbaarheid en efficiëntie van productieprocessen kunnen zijn verbeterd, wat leidt tot grotere transparantie en kostenbesparingen. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige landbouw.
Lees voor een uitgebreide uitleg en de bevindingen van het onderzoek hier het volledige artikel.
Bron: NAK