Gert Veninga oogst circa 130 hectare bloembollen. Dit jaar heeft hij besloten om 65 hectare tagetes als voorvrucht voor met name de lelies te zaaien. Tagetes levert hem geen nettoresultaat op, maar werkt wel preventief tegen aaltjes. Veninga: “Deze biologische grondontsmetting werkt perfect ter voorkoming van schadelijke aaltjes in de bodem van met name het gewas lelies en dat is ons het verlies van grond in het huidige bouwplan wel waard.”
Aantal jaren effect
Tagetes is een vrij bekende maatregel tegen het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans (P.p). Dit vormt een steeds groter probleem in de akkerbouw, vooral op lichte zavel- en zandgronden kunnen deze aaltjes veel schade veroorzaken. De Afrikaantjes, zoals Tagetes ook wel genoemd wordt, hebben een aaltjes dodende werking die de populatie P. penetrans een aantal jaren onderdrukt. Veninga heeft de plantjes dit voorjaar ingezaaid (normale periode om Afrikaantjes te zaaien is van mei tot en met juli).
Zonder chemie
Het onderwerken vormde geen probleem, want het gewas is sterk vorstgevoelig. Door de sterke beworteling en de gewasresten laat Tagetes een bijzonder mooie stoppel na. Gert Veninga heeft dan ook zeer bewust gekozen voor het zaaien van Tagetes, naast zijn 100 hectare lelies, 30 hectare tulpen en 40 hectare suikerbieten: “We hebben daarnaast ook nog een perceel met maïs vanwege onze samenwerking met een veehouder uit de regio. In het verleden deden wij aan chemische aaltjesbestrijding – onder andere granulaten – maar wij proberen dat nu op een biologische manier te doen. Alleen met granulaten red je het niet, Het aaltje dat ons parten kan spelen in de lelies valt zeer goed te bestrijden met Tagetes. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat we nu in staat zijn om de bestrijding zoveel mogelijk zonder chemie te doen.”
Investering
Veninga vond de keuze voor deze vorm van aaltjes bestrijden in het begin best eng: “Het is behoorlijk spannend om daarmee te beginnen. We weten al heel veel en heel lang van Tagetes af. De werking hiervan is in de jaren ’50 al voor het eerst onderzocht. Het nadeel is alleen dat je veel land kwijt bent, want je kan geen ander gewas op dat perceel telen. We investeren dus nu in het gewas wat we erachteraan telen.”
Bijwerkingen
Voor Veninga is het gebruik van Tagetes dus nieuw, dat betekent ook dat hij met een aantal onbeantwoorde vragen rondloopt. Veninga hoopt daarover de komende tijd duidelijkheid te krijgen: “De aaltjesbestrijding gaat heel goed, maar het is nu afwachten of er nog nadelige effecten aan zitten. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld: schimmelvorming. Dat zullen we nog ervaren moeten.”
Bijen
Een bijkomend positief punt is dat Tagetes intensief wordt bevlogen door bijen. Veninga: “Afgelopen winter kwamen enkele imkers uit de buurt al vragen waar we onze tagetes-percelen gingen inzaaien. Wij zijn dan ook blij hiermee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de bijenstand in deze regio.”