Ga bij de keuze van uw bietenperceel voor het komende jaar na of de pH voldoende hoog is voor een optimale groei van het gewas. Als dit niet het geval is, voer dan een bekalking uit. Doe dit bij voorkeur nog dit najaar, maar als dit niet lukt, kunt u ook begin volgend jaar nog bekalken. Bekalk alleen als de grond goed berijdbaar is en voldoende droog is om de kalk goed in te werken.
Wat is een voldoende hoge pH?
Een voor suikerbieten te lage pH komt vooral voor op zand- en dalgronden, maar kan ook op zavel- en kleigronden voorkomen. De pH op zand- en dalgronden moet globaal minimaal ongeveer 5,2 zijn, op zavel en klei minimaal 6,2. In de praktijk komen vaak nog veel lagere waarden voor. De bieten groeien dan slechter en de kans op schade door ziekten (bijvoorbeeld rhizoctonia) en plagen (bijvoorbeeld bietencysteaaltjes) neemt toe. Bedenk dat genoemde minimale waarden gelden voor het hele perceel en dat de pH binnen een perceel sterk kan variëren. Gemiddeld kan de pH dan wel in orde zijn, maar er kunnen ook plekken binnen het perceel zijn met (veel) te lage pH-waarden. U kunt overwegen om meerdere pH-monsters op uw perceel te nemen, bijvoorbeeld op plekken waar de groei in het verleden tegenviel. U kunt dan eventueel de kalkgift binnen het perceel aanpassen aan de verschillen in pH.
Informatie over pH en bekalken
De exacte hoogte van de advies-pH voor uw grondsoort en bouwplan (percentage aardappelen en bieten) kunt u vinden in de teelthandleiding of in het Handboek Bodem en Bemesting. De hoogte van de benodigde kalkgift kunt u uitrekenen met behulp van de applicatie kalkbemesting.
Meer informatie
IRS
Van Konijnenburgweg 24
4611 HL Bergen op Zoom
T.: +31 (0)164 274400
E.: irs@irs.nl
W.: www.irs.nl