Aaltjes zijn regelmatig een kopzorg op percelen. Weten wat er in de grond zit is een eerste stap. Zeker op wat lichtere gronden is het nuttig om ééns in de zoveel tijd een aaltjesbemonstering te laten uitvoeren.
Zeker nu er geen Vydate meer als vangnet beschikbaar is.
Waarom in het najaar een aaltjesbemonstering?
De meest optimale periode om vast te stellen of er een besmetting met schadelijke aaltjes voorkomt is het najaar. Dan zijn de aantallen op zijn hoogst en geeft een monster de meeste informatie. Bespreek de uitslag met jouw gewasadviseur en houd er rekening mee in het bouwplan. Ook bij de keuze van de groenbemester in het volgende teeltjaar.
Aaltjes
Een vast stramien voor aaltjesbemonstering gaat helpen het overzicht te houden over de aaltjesdruk op alle percelen. Bemonster bijvoorbeeld altijd na de aardappelen. De meeste schadelijke aaltjes zijn dan vermeerderd en goed aan te tonen in een najaarsbemonstering.
Kies voor een bemonstering inclusief incubatie dan worden ook de aaltjes in wortelrestjes meegenomen. Wanneer een AM-intensieve bemonstering uitgevoerd is, kan deze goed gecombineerd zijn met een intensieve bemonstering voor Meloidogyne. Zeker voor de telers van uitgangsmateriaal is dit een aanrader, aldus Agrifirm. De gevolgen van een besmetting zijn immers zeer groot.
Laat je niet verassen
Laat je in het seizoen niet verrassen door aaltjesschade. Deze schade is alleen preventief te voorkomen door bemonstering.
Bron: Agrifirm
Beeld: HLB