Een klein nadeel van groenbemesters is dat ze in staat zijn om de vermeerdering van de aanwezige aaltjes langer door te trekken in het seizoen. Belangrijk om te weten hoe de aaltjesdruk is op het perceel.
Vooral met de hoofdteelt van het volgende jaar in het achterhoofd is het belangrijk een groenbemester te kiezen die de aanwezige schadelijke aaltjes niet sterk vermeerderd. Op www.aaltjesschema.nl kan een schema gemaakt worden met het eigen bouwplan. En zijn de schadegevoelige teelten snel duidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat aaltjes in een groenbemestersmengsel gewoon op zoek gaan naar de meest aantrekkelijke groenbemester. Geen van de componenten in een mengsel mag dus sterk vermeerderend zijn! Ook bij een problematische aaltjesbesmetting waar vermeerdering echt voorkomen moet worden is een resistente enkelvoudige groenbemester de meest veilige keuze.
Saneer schadelijke aaltjes met groenbemesters
Er zijn ook een aantal groenbemesters in staat schadelijke aaltjes te saneren. Afrikaantjes als groenbemester (Tagetes) is daar een mooi voorbeeld van. Met een drie maanden teelt van Tagetes kan het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans voor bijna 100 procent worden opgeruimd.
Bietencysteaaltjes ruimen? Kies dan voor de BCA resistente bladrammenas en gele mosterd rassen. Bladrammenas Angus heeft zelfs een gecombineerde resistentie tegen zowel bietencysteaaltjes als ook Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne hapla. Voor telers van uitgangsmateriaal een uitstekende keuze om zonder nadelen een groenbemester te kunnen inzetten.
Bron: Agrifirm