‘Het is een feit dat chitwoodi meer voorkomt dan de sector wil weten. Pootgoedtelers die stellen dat ze geen chitwoodi hebben en het ook nooit zullen krijgen, is een fabel.’ Dit was de opening van de presentatie tijdens de Delphy pootaardappeldag van Klaas Schenk en Peter Boutkan over het onderzoeksprogramma Plan van Aanpak Meloidogyne.
Beheersen M. chitwoodi en M. fallax
Klaas Schenk is lid van de LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente en vanuit die rol de voorzitter van het Plan van Aanpak Meloidogyne. Peter Boutkan is werkzaam bij Agrico en lid van de stuurgroep.
Beheersmogelijkheid: gewasrotatie en waardplanten
Gewasrotatie speelt een belangrijke rol bij de beheersing van de aaltjes. Uit het onderzoek bleek dat aaltjes op veel gewassen overleven. Zwarte braak of de teelt van een niet-waardgewas blijkt een effectieve maatregel voor de versnelde afbraak van de populatie. Na het onderzoek is voor M. chitwoodi en M. fallax het bekende aaltjesschema op een aantal plaatsen aangepast. Zo worden uien nu aangemerkt als een matige tot goede waard en zijn er rasverschillen in suikerbieten en luzerne. Opvallend is dat M. fallax meer waardplanten kent dan M. chitwoodi.
Beheersmogelijkheid: inundatie
Een ander belangrijk resultaat is de officiële erkenning van inundatie als een effectieve maatregel tegen M. chitwoodi en M. fallax, deze erkenning is aangevraagd door LTO werkgroep pootaardappelen. Melden van inundatie als bestrijdingsmiddel betekent dat de aardappelteelt na inundatie onderzocht wordt door de NAK. Als deze teelt vrij is van M. chitwoodi en M. fallax worden de maatregelen op het perceel beëindigd. Dit betekent dat het perceel geen risicostatus meer heeft en dat de onderzoeksplicht voor de volgende aardappelteelt vervalt. Uit het onderzoek bleek dat voor een optimale werking het land minimaal twaalf weken onder water moet staan bij een gemiddelde dagtemperatuur van 16 graden.
Beheersmogelijkheid: resistente bietenrassen
Wageningen University & Research (WUR) heeft de afgelopen jaren het resistentieniveau van enkele nieuwe bietenrassen voor M. chitwoodi en M. fallax onderzocht in potproeven en een veldproef. Uit dit onderzoek bleek dat deze nieuwe bietenrassen een zeer hoog resistentieniveau tegen M. chitwoodi en M. fallax hebben. Deze rassen zijn dan ook een waardevolle aanvulling op de beheersmogelijkheden voor deze twee aaltjessoorten.
Bron: ZLTO