Albert Jan Olijve van Stichting Veldleeuwerik ziet duurzaam bodembeheer als een sleutel voor een succesvolle toekomst van de akkerbouw: "We zien dat telers veel aandacht schenken aan organische stof. Maar ook zaken als bodemverdichting en het voeden van de bodem hebben prioriteit bij de telers. Met het slim inzetten van voedingsstoffen uit reststromen is bij het bodembeheer nog veel winst te behalen."
Consequenties
Het maken van keuzes voor optimale bodembenutting is volgens Olijve aan de orde van de dag. "Akkerbouwers zijn creatief in het vinden van oplossingen, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Wij proberen als Stichting Veldleeuwerik die kennis bij elkaar te brengen, processen te begeleiden en verbindingen te leggen."
Eén van de doelen van de stichting is om samen met de moderne akkerbouwer te zoeken naar manieren om op lange termijn meer rendement uit de grond te halen: "De meerjarige inzet van organische reststromen is voor telers belangrijk. De meeste reststromen bevatten grondstoffen die nodig zijn voor bodem en plantengroei. Organische stof aanvoer is belangrijk voor het op peil houden of verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Maar de organische reststromen bevatten ook voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kali. De afgifte van deze voedingstoffen is echter afhankelijk van temperatuur en vocht en met langjarige effecten wordt in de huidige bemestingsadviezen geen rekening gehouden. Door een continu proces van mineralisatie en nalevering blijft het bodemleven aan de gang, wat tot gunstige effecten op de bodemvruchtbaarheid leidt. Voor de telers kan dit betekenen dat op termijn de bemesting omlaag kan. De bodem kan immers steeds meer voedingsstoffen leveren."
Duurzaamheidscertificaat
Actieve deelnemers van Veldleeuwerik krijgen een duurzaamheidscertificaat uitgereikt. Een van de voordelen van het duurzaamheidscertificaat is dat Veldleeuwerik telers in het GLB mogen kiezen voor het equivalente pakket van Veldleeuwerik: “Ook bij de invulling van het equivalente pakket van Veldleeuwerik hebben we rekening gehouden met een duurzaam bodembeheer. Bijvoorbeeld: de inzet van groenbemesters hebben veel verschillende voordelen: organische stof aanvoer, aaltjesbeheersing, biodiversiteit in de winter en een groenbemester kan stikstof over de winter heen tillen. Dat kan de milieuverliezen sterk beperken. In principe geldt: hoe langer een groenbemester kan staan, hoe groter het voordeel. Maar akkerbouwers met het duurzaamheidscertificaat hebben in het Veldleeuwerikpakket binnen het GLB meer vrijheid om groenbemesters in te zetten. De minimale termijn van 10 weken is voor die leden verlaagd naar acht. Na een slecht najaar, zoals we nu hebben gehad, is dat een belangrijk voordeel. Als je op natte omstandigheden groenbemesters gaat onderploegen is het effect snel weg. Twee weken eerder kan dan een wereld van verschil betekenen. Voor akkerbouwers is het vooral belangrijk om die mogelijkheid te hebben", aldus Olijve.
Bodemvruchtbaarheid
Nutriënten (kringloop en benutting), lage bodemdruk, behoud bodemstructuur, mineralisatie uit gewasresten en bodemleven zijn allemaal factoren die van belang zijn bij goed bodembeheer. Stichting Veldleeuwerik is blij dat er steeds meer aandacht komt voor fysische, chemische én biologische bodemvruchtbaarheid: "Volgens ons is duurzaam bodembeheer de basis voor elk modern akkerbouwbedrijf. Hoog productief en duurzaamheid gaan wat ons betreft hand in hand. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde en productieve gewassen. Bodemvruchtbaarheid is hierom een belangrijke indicator. "
Sleutel
Stichting Veldleeuwerik besteedt naast bodembeheer ook veel aandacht aan productwaarde, voedingstoffen, gewasbescherming, water, energie, biodiversiteit, menselijk kapitaal en de lokale economie: "Alle tien de indicatoren zijn even belangrijk, maar wij denken dat werken aan duurzaam bodembeheer de sleutel is voor de Nederlandse akkerbouw."
Meer informatie
Stichting Veldleeuwerik
Duit 1
8305 BB Emmeloord
T.: +31 (0)6 51423828
E.: info@veldleeuwerik.nl
W.: veldleeuwerik.nl