De uien in het noordoosten van het land hebben tot de langste dag van het jaar (21 juni red.) relatief weinig last gehad van de regen. “Het gewas staat er redelijk goed voor, al zien we wel dat de uien op sommige percelen last hebben van de totale hoeveelheid bodemherbiciden”, zegt akkerbouwadviseur Roelof Naber van Delphy.
Vooral op zandpercelen is volgens Naber te zien dat de uien zijn aangetast door bodemherbiciden. “Niet iedereen heeft rekening gehouden met de hoeveelheid Stomp die met Wing P meekomt. Het vreet op de zandkoppen aan de uien. Vooral doordat veel water is gevallen, zien we dat effect. Het valt ons echt op.”
Op de linkerperceel in de afbeelding staan de uien er goed voor, het rechterperceel staat er beduidend minder goed voor.
Druk uienvlieg
In het noordoosten wordt nog veel zaad gebruikt dat niet met een uienvliegbestrijder is gecoat, omdat telers geen problemen met het insect verwachten. Ook de techniek van uitzetten van steriele mannetjes is hier nog geen gemeengoed, maar volgens Naber neemt de druk om hieraan te beginnen wel toe “Eerder hadden we hier weinig last van de uienvlieg, maar we zien nu meerdere percelen met aantasting.” Dat komt naar verwachting door opslag of afval, waarin de uienvlieg kan overwinteren. ,,De aantasting is nog niet rampzalig, maar de telers zijn gewaarschuwd.”
Experimenteren
Een aantal telers op de Noordelijke zandgronden heeft geëxperimenteerd met alternatieven voor Vydate, dat dit seizoen niet toegelaten is. Om toch aan aaltjesbestrijding te doen, zijn onder andere mycorrhiza’s en knoflookpreparaten gebruikt. “Ik heb hier geen grote verwachtingen van. gezien de stand van het gewas. De opbrengst aan het eind van het seizoen blijft leidend natuurlijk”, stelt Naber. “Het is in ieder geval goed dat Vydate volgend seizoen weer beschikbaar is in de uien.”
Het wegvallen van het middel zorgde volgens de Delphy-adviseur bij telers voor een worsteling, waardoor gegokt is op het effect van niet uitgebreid onderzochte producten. De middelenhandel reageert volgens Naber op het gebrek aan Vydate door sneller met nieuwe preparaten te komen. “Om de teler toch iets te bieden en om mee te doen met de concurrent”, redeneert hij.
Zware grond
Volgens de akkerbouwspecialist van Delphy staan de uien op de zwaardere grond er beter voor. “Op lichte koppen en op zandgrond loop je risico met uien. We hebben telers ook geadviseerd om op zware percelen te zaaien. Ruil desnoods met een andere akkerbouwer om aan geschikte percelen te komen.” Vooral de percelen die eind maart, begin april zijn gezaaid, staan er nu goed voor. “Ze zijn uiteraard verder heen dan de later gezaaide uien.” Niet iedere teler kon die keuze maken: “Vroeg zaaien was moeilijk, omdat het lang nat was in het voorjaar.”
Aan een opbrengstverwachting waagt Naber zich voorlopig niet. Het kan volgens hem nog alle kanten op. “Pas als het geld op de bank staat, zijn alle risico’s weg”, merkt hij nuchter op. “Eerst maar eens zorgen dat er tonnen komen en dat er een homogeen gewas staat. Kwaliteit is essentieel, of er nu veel of weinig uien op de markt komen.”