Begin deze week lieten de weersomstandigheden het (eindelijk) toe om het land op te gaan. Bij de Gebroeders De Zeeuw in Nagele ging dan ook direct de ploeg de grond in: “Normaal hadden we deze grond in januari geploegd, maar het was toen nog te nat. Nu kon het mooi even, al was het mooi geweest als weer iets langer door konden gaan”, aldus Arnoud de Zeeuw.
Bladrammenas in plaats van gras
In totaal werd met twee Lemken vijf scharenploegen, inclusief Flexpack, 45 hectare omgeploegd. Dit gebeurde op twee locaties: De Absweg en de Tollebekerweg. “We hadden op beide percelen bladrammenas staan als groenbemester. We hebben gekozen voor bladrammenas in plaats van gras ter voorkoming van aaltjes. Deze groenbemester heeft een ook goede bodemwerking. De grond ligt er dan ook heel goed bij. Enkel langs de dijk en aan de kopakkers viel de grond iets in een ring, maar verder is zijn de resultaten van het ploegen prima.”
Ondiep ploegen: organische stof bovenin houden
Als student aan de hogeschool Van Hall Larenstein (richting agrarisch ondernemerschap) in Leeuwarden deed Arnoud de Zeeuw onderzoek naar bodemverdichting. Daar leerde hij dat: door de voor ploegen een grote veroorzaker van bodemverdichting is. Hij besloot de theorie direct in praktijk te brengen: “Uit het onderzoek bleek dat bij ondiep ploegen de organische stof bovenin blijft. Daarom willen wij, wanneer de structuur het toelaat, gebruik gaan maken van een eco-ploeg. Hiermee rij je boven over en niet door de voor.” De eco-ploeg was echter niet op korte termijn beschikbaar en dus werd de gewone ploeg ondieper afgesteld dan normaal: “Het perceel dat we deze week gedaan hebben is op 23 centimeter geploegd en dat ging prima. Op één van de percelen had vorig jaar tarwe gestaan en dat gewas heeft een dusdanig goede beworteling, dat het sowieso niet nodig is om dat land op dertig centimeter diepte te gaan ploegen.”
“Het zou mooi zijn als we die nog voor het poten kunnen lostrekken”
Een maand geleden ging de akkerbouwer uit Noordoostpolder ook al het land op. De groenbemester is toen over de vorst heen gemaaid. Echter met de eerste ploegbewegingen over de akkers is het nieuwe seizoen gevoelsmatig pas echt van start gegaan: “Alleen jammer dat de weeromstandigheden niet toelieten dat we meer tijd hadden. Er moet nog een kleine 100 hectare gedaan worden, daar is wel een groot deel zandgrond bij maar ook enkele stukken met zware gronden. Het zou mooi zijn als we die nog voor het poten een keer kunnen lostrekken. We wachten nog een week of twee. Lukt het dan nog niet, dan doen we het gewoon vlak voordat we gaan poten. Het was in elk geval heel fijn om weer even uit de schuur en op het land te zijn.”