De Europese Commissie wil de huidige bestrijdingsrichtlijn voor aardappelmoeheid (AM) per 1 januari 2022 aanpassen. De commissie wil in een nieuwe verordening uitgaan van uitroeiing van deze twee aaltjes. De huidige bestrijdingsrichtlijn gaat uit van controle. De Nederlandse aardappelketen vindt deze nieuwe aanpak onhaalbaar.
De keten wordt in haar mening ondersteund door onder andere EFSA die aangeeft dat uitroeiing onmogelijk is. Daarnaast heeft de nieuwe verordening een groot en onnodig negatief effect op de aardappelketen.
Nieuwe aanpak bestrijding aardappelmoeheid
De huidige beleidsuitwerking van NVWA voorkomt verspreiding en beperkt besmettingen, terwijl de aardappelproductie kwalitatief en kwantitatief goed kan verlopen. De nieuwe aanpak leidt tot een vermindering van het Nederlandse areaal dat beschikbaar is voor de teelt van pootgoed, consumptie- en zetmeelaardappelen.
Brief aan minister Schouten
De partijen in de aardappelketen hebben over de beoogde wijzingen een gezamenlijke brief aan minister Schouten van LNV gestuurd, met de oproep om niet in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.
Bron: LTO Noord
Wat is aardappelmoeheid?
Aardappelmoeheid (AM) is de naam van het ziektebeeld in aardappelen. Deze plaag wordt veroorzaakt door de nematoden Globodera rostochiensis en Globodera pallida (ook wel aaltjes genoemd). De Nederlandse namen voor deze aaltjes zijn respectievelijk Geel aardappelcysteaaltje en Wit aardappelcysteaaltje. AM wordt zichtbaar door pleksgewijs achterblijven van de groei. Bij zware aantastingen ontstaan er dan zogenaamde valplekken. Het gewas sterft daarbij vervolgens vroegtijdig af.