Het PCC Hygiëneprotocol Ringrot is geüpdated. De voornaamste aanpassing is de definitie van transportmiddel. Aan de definitie zijn naast onderlosser of kipper, ter verduidelijking ook ‘platte bak’ en ‘container’ als voorbeelden toegevoegd. Reden is dat pootaardappelen voor binnenlandse gebruik ook met deze transmiddelen worden opgehaald.
Voor telers is een verlichting van het protocol dat de registratie van bewerkingsvolgorden niet meer per se hoeft voor teeltwerkzaamheden. In het geval van een ringrotverdenking vergemakkelijkt een registratie van de teeltvolgorde wel het traceringsonderzoek. De registratie van bewerkingsvolgorden blijft verplicht voor ontvangst van pootgoed, poten, oogst, verwerking en aflevering. Hobbykwekers hoeven overigens niet mee te doen aan het PCC Hygiëneprotocol Ringrot. De NAK controleert deze kwekers tijdens een bedrijfsinspectie op basis van het PSTVD-protocol. Dit protocol wordt gelijkgesteld aan het PCC Hygiëneprotocol Ringrot.
De PCC heeft tevens adviserende richtlijnen ter voorkoming van de verspreiding van virulente AM opgesteld (PCC aanpak virulente AM, richtlijn voor de pootgoedteler). De AM-richtlijnen maken geen onderdeel uit van de controle op naleving van het PCC Hygiëneprotocol Ringrot.
Naar aanleiding van een aantal grote uitbraken van ringrot in voorgaande jaren hebben LTO en de NAO via het samenwerkingsverband Pootaardappelen Contact Commissie (PCC) het Hygiëneprotocol Ringrot opgezet. Dit om de risico´s op verspreiding van dit quarantaine organisme in de pootaardappelketen zoveel mogelijk te beperken. In 2012 is besloten om op basis van het Hygiëneprotocol ringrot een ketenerkenning in te richten. Hiermee moet een volledig gecertificeerde keten van pootgoedproductie, bewerking, transport en handel ontstaan.
Doelstelling: Hygiëneprotocol Ringrot Uit besmettingen in het verleden zijn de routes waarlangs de ringrotbacterie zich kan verspreiden duidelijk geworden. De volgende horizontale verspreidingsroutes zijn aangetroffen:
- Via snijden besmette partijen;
- Samenwerking met een besmet bedrijf;
- Contact met besmette partij via kisten en apparatuur, zoals andere partijen opgeslagen in besmette kisten, banden enz.;
- Eerstvolgend verwerkte partij na sorteren besmette partij;
- Via transport, besmette laadbak;
- Eerstvolgend gerooid na besmette partij;
- Rechtstreeks contact met besmette partij in opslag (vermenging);
- Illegale vermeerdering pootgoed.
De maatregelen in het protocol zijn erop gericht om met name de horizontale verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Het deelnemende bedrijf verlaagt behalve de kans dat hij de ziekte op zijn bedrijf krijgt, maar vooral ook de kans dat hij de ziekte doorgeeft aan bedrijven waar hij mee samenwerkt. De gevolgen voor een bedrijf dat besmet raakt zijn aanzienlijk:
- Afvoer en vernietiging besmet pootgoed
- Reiniging van opslag locaties en machines onder toezicht van de NVWA
- Percelen niet meer beschikbaar voor pootgoed- en aardappelteelt
- Mogelijk besmette partijen afzetten naar industriële verwerking en/of diervoeder
- Intensievere bemonstering in volgend oogst jaar
- Intensievere bemonstering bij de afnemers van besmet bedrijf
- kisten waarin besmette partijen hebben gezeten mogen niet meer gebruikt worden voor pootgoed (in afwachting tot bewezen effectieve ontsmettingsmethodiek).