Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU). Het VK en de EU hebben onderhandeld over de voorwaarden voor deze zogeheten Brexit.
Stand van zaken sinds 29 maart 2019
Brexit-datum verschoven
De datum van Brexit is verschoven naar 12 april. Een no deal-Brexit op deze datum kan helaas niet worden uitgesloten, doordat het Britse parlement tot op heden niet heeft ingestemd met het terugtrekkingsakkoord. Het is daarom belangrijk dat bedrijven, burgers en de overheid zich hierop blijven voorbereiden.
Als het Britse parlement alsnog instemt met het Brexit akkoord, zal de EU een eventueel Brits verzoek tot langer uitstel welwillend bekijken. Daarbij geldt wel dat ieder uitstel voorbij 22 mei betekent dat het VK Europese verkiezingen moet organiseren. De Europese verkiezingen beginnen namelijk op 23 mei.
Terugtrekkingsakkoord
De Europese Unie (EU) en de regering van het Verenigd Koninkrijk (VK) bereikten in november 2018 een akkoord over de ordentelijke terugtrekking van het VK uit de EU. Dit akkoord is tot op heden echter nog niet goedgekeurd door het Britse parlement.
Naast het Britse parlement moet ook het Europees Parlement formeel het akkoord nog goedkeuren. Pas hierna kunnen de EU en het VK de afspraken van het terugtrekkingsakkoord gaan uitvoeren.
Wanneer het terugtrekkingsakkoord van kracht wordt zal er tot met 31 december 2020 een overgangsperiode plaatsvinden. Gedurende deze periode zullen alle EU-wetten en regels voor het VK blijven gelden. In het akkoord is ook afgesproken dat deze overgangsfase zo nodig eenmalig met twee jaar kan worden verlengd tot 31 december 2022. Zie ook de Brexit-tijdlijn.
Nieuwe afspraken tussen EU en VK
Pas na Brexit kunnen de EU en het VK tijdens de overgangsperiode verder gaan onderhandelen over de details van de nieuwe relatie. Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt dan ook pas nadat deze volgende fase van de onderhandelingen is afgerond.
Bron: RVO