Boekhouding is onontkoombaar op een agrarisch bedrijf. Maar hoe creëer je als teler orde in deze administratieve brij? En hoe behaal je zoveel mogelijk voordelen uit het GLB en eco-regelingen? Agrarisch accountants en advieskantoor aaff helpt ons op weg tijdens de Inspiratieavond Akkerbouw in Dronten op 31 januari.
De bijeenkomst van aaff begon met een terugblik, waaruit bleek dat landbouwers afgelopen jaar meer GLB-subsidies hadden aangevraagd dan er in het budget beschikbaar was.
Voorlopige uitbetaling GLB
De voorlopige uitbetaling van het GLB vindt wederom in verschillende termijnen plaats. De compensatie eco-premie van 32,50 euro werd in november uitbetaald en de basispremie volgde in december. In het eerste kwartaal van 2025 staat het restant van de eco-premie op de planning. Voor de verschillende niveaus in de eco-regeling ligt dit op respectievelijk zestig, honderd en tweehonderd euro. Ook wordt in dit kwartaal de JOLA-steun uitbetaald, van 2.800 euro, voor akkerbouwers die zich hier eerder voor hebben aangemeld volgens de oude stijl.
“Het is belangrijk om te weten dat je bezwaar kunt maken op de definitieve uitbetaling van GLB-subsidies. Doe dit binnen zes weken na de definitieve betaling. Dan kan er nog zijn gekeken of dit bijgeschaafd kan worden”, laat Marit van de Bunt, Bedrijfsadviseur bij aaff, weten. Voor komend jaar ligt de basispremie op 158 euro. Dit is lager dan de geplande 184 euro. De waarden van de eco-premies blijven hetzelfde als in 2024.

Tijdspad aanvragen GLB-subsidies 2025
In 2025 is het tijdspad van het aanvragen van GLB-subsidies aangepast. Landbouwers dienen tussen 1 maart en 15 mei een aanvraag in te vullen. Mochten er dan nog veranderingen optreden in het bouwplan, dan kan dit tot en met 15 oktober worden aangepast tijdens de wijzigingsperiode. Tot voor kort diende aan het einde van het jaar nog een definitieve aanvraag te worden ingevuld. Deze stap is dit jaar komen te vervallen.
Aanpassingen conditionaliteiten
Daarnaast hebben de conditionaliteiten in het GLB de nodige aanpassingen gekregen. In veengebieden gelden voortaan extra beschermende maatregelen, waarbij blijvend grasland zijn functie moet behouden en niet mag zijn ingezet voor andere teelten.
Ook geldt voortaan op alle veengronden het peilbesluit voor kustvlakteveen. Aan de andere kant zijn in de regio’s Oldambt en Hoekse Waard, gebieden op zware kleigrond, enkele regels versoepeld. De verplichte minimale bodembedekking van 80 procent is namelijk niet langer van toepassing in deze gebieden. In andere gebieden blijven de bekende regels wel van kracht.
Een andere versoepeling is het onderhoud van bufferstroken. Voortaan mogen wilde haver, knolcyperus en invasieve exoten namelijk chemisch worden bestreden op bufferstroken. Dit geldt echter alleen, wanneer er geen alternatieve mogelijkheden zijn. Daarnaast is de grens van minimaal vier procent niet-productief areaal komen te vervallen in het begin van 2025.
Invulling eco-activiteiten
De invulling van de verschillende eco-activiteiten heeft dit jaar een andere invalshoek gekregen. Nieuwe eco-activiteiten zijn het inzetten van tagetes als aaltjesbestrijding en het aanplanten van een voedselbos. Voor beide ecoactiviteiten kun je punten en waarde ontvangen. Dit zijn interessante manieren om extra waarde toe te voegen aan je eco-activiteiten om zo uit te komen bij een hogere eco-premie, volgens aaff. Ook zijn de mogelijkheden voor biologische bestrijding voortaan uitgebreid.
Gewascodes
Daarnaast zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd in de gewascodes. Het puntensysteem is aangepast aan de hand van adviezen van Wageningen University & Research (WUR). Opmerkelijk hierin is dat de premie voor het inzetten van stikstofbindende gewassen in 2026 flink zal gaan dalen. In regio één lag de waarde hiervan op 1.995 euro. In 2026 zal dit afnemen naar slechts 415 euro. In regio twee zal dit van 2.305 naar 585 dalen. “Plan goed vooruit in je bouwplan om zoveel mogelijk uit het GLB te kunnen halen”, adviseert Marit van de Bunt. “Als je stikstofbindende gewassen in je bouwplan hebt, kun je deze beter dit jaar telen dan volgend jaar. Anders loop je veel premie mis en dat is zonde. Dan kun je kijken of nieuwe eco-activiteiten, met meer punten, volgend jaar wellicht interessant kunnen zijn.”
Pachtgrond
Daarnaast deelt de bedrijfsadviseur nog enkele praktische tips om zoveel mogelijk profijt te kunnen hebben van het GLB. “Zorg dat wat je doet goed geregistreerd staat. Dit geldt voor eco-activiteiten, maar ook bijvoorbeeld voor pachtgrond. De RVO controleert steeds vaker of pachtgrond, waar je feitelijk op teelt, volgens een schriftelijke overeenstemming is toegeëigend. Als je dit niet schriftelijk kunt aantonen, kan het zomaar zijn dat dit perceel voortaan niet meer meetelt in het GLB, waardoor je premie lager uitvalt.” Daarnaast is het van belang om vroegtijdig te reageren op attentiemails van de RVO. “Het hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat je premie gaat dalen, wanneer je een attentiemail krijgt. Als je je werkzaamheden goed kunt onderbouwen, kan een nee toch zomaar in een ja veranderen. Als je niet of te laat reageert, val je sowieso buiten de boot.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Aaff en beeldarchief Prosu bv