Topartikelen over uien zaaien
Uien zaaien
In 2022 is er 27.300 hectare zaaiuien geteeld. Dit is ruim 2.800 hectare (-9,3 procent) minder dan in 2021. Een jaar eerder nam de oppervlakte zaaiuien nog met 11,3 procent toe. Volgens de voorlopige oogstraming akkerbouw bedraagt de bruto- opbrengst van zaai-uien in 2022 ongeveer 1,2 miljoen ton, waarvan één miljoen ton gele zaaiuien en 210.000 ton rode zaaiuien. Dit is naar verwachting 17,4 procent lager dan in 2021. Het merendeel zo’n 40 procent van de Nederlandse uienproductie wordt in Flevoland geteeld. Andere belangrijke teeltgebieden zijn Friesland, Noord-Holland en Zeeland.
Bescherming uienzaad
Er is een Basis Coating (BC), wat alleen nog maar een fungicide coating is en het uienzaad beschermd tegen kiem- en bodemschimmels. Daarnaast is er geprimed uienzaad, wat de afgelopen jaren een meerwaarde biedt ten opzichte van het standaard zaad. Met priming wordt het kiemingsproces in het zaad geactiveerd waardoor het zaad sneller en uniformer opkomt. Door een snellere weggroei zijn de planten sterker (minder gevoelig voor ziekten en plagen) en door de uniformere opkomst is het gemakkelijker om te starten met de onkruidbestrijding.
Zaaidichtheid en zaaidiepte
De optimale zaaidichtheid van gele uien ligt rond 80 planten per m². Bij rode uien is dit ongeveer 70 planten per m². De bedbreedte of het aantal rijen per bed maakt hierin geen verschil. De optimale zaaidiepte bij een gemiddeld zaaitijdstip is ongeveer 2 cm. Bij vroeg zaaien en op lichte of slempgevoelige grond moet ondiep gezaaid worden, rond de 1,5 a 2 cm. Bij laat en dieper dan normaal zaaien tot maximaal 3 cm diep om uitdroging van de bovenlaag te voorkomen.
Meer weten over uien zaaien? Lees er hier alles over!