De afgelopen week is er slechts beperkt gezaaid. Voornamelijk in centraal en in het zuidwesten was het in de afgelopen week nog altijd te nat. Met het drogende weer van vorige week leek het op de bovengrond nog aardig, maar de ondergrond was veelal nog te nat.
Frans Tijlink geeft in zijn weblog aan: "Het geduld van de akkerbouwers wordt beproefd. Daarnaast wordt het straks nog oppassen dat de gretigheid het niet gaat winnen van het zorgvuldig kiezen van het juiste startmoment." In het noorden, oosten en zuidoosten van Nederland is nu beperkt bieten gezaaid. De stand van de uitzaai omvat ruim 10.000 ha. De bieten die vroeg zijn gezaaid komen zonder problemen boven.
"Regen blijkt steeds opnieuw spelbreker te zijn"
Om door te kunnen gaan met de zaaiwerkzaamheden is er steeds teveel regen gevallen. Zo viel ook afgelopen nacht (10 op 11 april) op meerdere plaatsen in een half uur tijd tot wel 60 mm. Het gevolg daarvan is dat gezaaide percelen deels of geheel blank zijn komen te staan. De weersvoorspellingen blijven daarbij nog altijd onstabiel waardoor het lastig wordt om te voorspellen of deze week in een deel van Nederland de zaai goed op gang kan komen. Let bij het zaaien op de details want de aandacht hiervoor bepaald het succes van zaaien.
Zaai op droge zandgrond verloopt prima
Op de drogere zandgronden worden veldwerkzaamheden uitgevoerd. Daar wordt nu volop geploegd. Het grootste gedeelte van de uitzaai is in noord Drenthe te vinden. In het Oldambt wordt het zaaien naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van deze week afgerond.
Bij de vroeggezaaide bieten komen de plantjes mooi op. De hogere temperaturen van met name het afgelopen weekend hebben daar een goede bijdrage voorgeleverd.
Bron: Cosun