KUHN is al decennia zeer succesvol met de productie van kopeggen. Vele jaren is er gewerkt aan een nieuwe generatie met bijpassende zaaimachines. Sinds 2018 zijn de eerste modellen (HR3020) in Nederland ingezet. In de praktijk worden de vele verbeteringen zeer gewaardeerd. In Nederland staat de KUHN kopeg te boek als een machine die soms wel een generatie lang meegaat! Zeer lage gebruikskosten zorgen ervoor dat vele gebruikers bij de aanschaf van een nieuwe kopeg wederom voor KUHN kiezen. Het is daarom dat KUHN het concept van de aandrijving van de nieuwe generatie kopeg heeft behouden. Vele verbeteringen zorgen ervoor dat de eerste gebruikers spreken van “Een kopeg 2.0”.
Gewijzigde egalisatieplaat
De egalisatieplaat is ingrijpend gewijzigd. Zo is de vorm van de plaat anders en kan deze in 3 verschillende standen qua hoek ingesteld worden. In de middenstand staat de plaat haaks op de rijrichting. Daarnaast is er een “slepende” stand waarbij de grond actief naar onder wordt gedwongen om meer grond af te voeren en de ondergrond meer te verdichten. In de andere stand staat de plaat juist stekende waardoor de grond meer in de kopeg blijft en beter verkruimeld wordt.
"Vanuit de cabine de kopeg verstellen is een groot pluspunt"
Eenvoudiger instelbaar
Op vele punten is de nieuwe generatie kopeggen gemakkelijker instelbaar. De egalisatieplaat is standaard centraal middels een spindel traploos instelbaar. Als optie is hydraulische verstelling (1 x DW) vanuit de cabine te kiezen. Op een duidelijke indicatie is de stand af te lezen. Het gaten patrool voor de instelling van de werkdiepte is voorzien van meer gaten. De stappen zijn daardoor kleiner geworden en de stand is beter af te lezen. Als optie kan de werkdiepte hydraulisch (1 x DW) vanuit de cabine versteld worden.
De werkdiepte en hoek van de galisatieplaat is makkelijk instelbaar vanuit de cabine
Getuned op vermogensbehoefte
Tijdens de ontwikkeling heeft KUHN veel aandacht besteed aan de vermogensbehoefte van een kopeg. Zo zijn de tandhouders rond van vorm om minder wrijving te creëren tijdens het draaien in de grond. Ook is de werkhoek van de tanden aangepast. Met de huidige
hogere rijsnelheid vindt er minder wrijving tussen tand en grond plaats. Tevens zijn de tanden langer dan voorheen. Uit vergelijking met voorgaande modellen blijkt dat hierdoor 30% minder vermogen gevraagd wordt voor de grondbewerking.
De egalisatieplaat is vanuit de cabine hydraulisch in hoogte verstelbaar en daarnaast in 3 verschillende standen qua hoek instelbaar (haaks, slepend of stekend) waarmee de gebruiker kan inspelen op de verschillende grondomstandigheden.
Verbeterde verkruimeling
Om tot een betere verkruimeling te komen bij zwaardere grondsoorten is het maximaal mogelijke rotortoerental verder verhoogd. De bestaande generatie HR304D kan maximaal 417 omw/min draaien,
met een optionele tandwielset. In vergelijk kan de nieuwe generatie HR3020 met optionele tandwielset 483 omw/min maken. Door een ruim 15% hoger rotortoerental, beter instelbare egalisatiebak en aangepaste tandvorm is de verkruimeling aanzienlijk verbeterd!
Een hoger rotortoerental, de mogelijkheden met de instelbare egalisatiebalk en de aangepaste tandvorm geven een goede verkruimeling.
Transport
Veiligheid tijdens transport is een steeds belangrijker wordend thema. De bestaande generatie kopeggen hebben in het veld een effectieve werkbreedte van 3,00 m. Daardoor is de uitwendige breedte groter dan 3 m, bijvoorbeeld 3,12 m bij de HR304D. In de praktijk komt het voor dat eindgebruikers zonder passende maatregelen over de weg rijden. Bij betrokkenheid bij een ongeval zal de transportbreedte groter dan 3 m mogelijk tot problemen lijden. KUHN heeft de nieuwe generatie kopeggen daarom uitwendig niet breder dan 3 m gemaakt.
Gebruikerservaring
Boate Terpstra uit Marrum (Friesland) heeft een akkerbouwbedrijf en teelt hoofdzakelijk pootaardappelen, zaai- en plantuien. “Wanneer je te maken hebt met wisselende omstandigheden, is het akelig handig wanneer je de egalisatiebalk en de pakkenrol vanuit de cabine kan instellen. Voor het goed neerleggen van een zaaibed moet de grond vlak en verkruimelt zijn zodat het zaad op een vochtige ondergrond op ca. 3 a 4 cm diepte neergelegd kan worden. Het zaad kan dan direct gaan kiemen. Hoe zwaarder de omstandigheden zijn om te kopeggen, hoe meer de kopeg moet werken om de verkruimeling optimaal te krijgen. Dan ben je constant de kopeg aan het verstellen. Een beetje dieper of een beetje lichter. Dat dit kan vanuit de trekkercabine is een groot pluspunt”, aldus Terpstra.
Wilt u meer informatie? Bekijk dan onderstaande video!