In de strijd tegen virussen en aardappelziekten zet HZPC bij onze veredelingsprogramma’s een gespecialiseerde robot in. Die helpt om – in combinatie met merkertechnologie – sneller resistente aardappelrassen te ontwikkelen, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn en gewasverliezen beperkt blijven.
Ziekteresistente rassen zijn volgens HZPC een belangrijke stap richting wereldwijde voedselzekerheid en duurzame aardappelteelt.
Resistenties Phytophthora en Y-virus
Al decennia hebben we rassen met resistentie tegen aardappelmoeheid en inmiddels zijn er ook introductierassen beschikbaar met hoog niveau aan resistenties voor Phytophthora, virus en wratziektes (naast aardappelmoeheid). Doel is dat in 2030 driekwart van de nieuwe HZPC-rassen resistent zijn voor Phytophthora en het Y-virus. Bij deze rasontwikkeling is DNA-merkertechnologie essentieel: DNA uit het blad van aardappelplanten halen en alle eigenschappen in kaart brengen. Eén plantencel bevat ruim 40.000 genen en eigenschappen. Hoe meer van deze moleculaire informatie bekend is, hoe succesvoller de veredelingsprocessen verlopen.
Robot isoleert DNA
In het laboratorium van de R&D locatie in Metslawier – waar onze aardappelrassen worden ontwikkeld en verbeterd – helpt een gespecialiseerde robot om inzicht te krijgen in het DNA. Binnen vijftien minuten isoleert de robot het DNA van maar liefst 1536 aardappelplanten. Wij hebben de robot onder eigen regie laten bouwen, om sneller over moleculaire informatie te beschikken. Veredeling is enorm precisiewerk. Zo worden bijvoorbeeld de positieve kwaliteitseigenschappen gekruist met een ras die meerdere ziekteresistenties heeft. Daarna wordt het DNA van de nakomelingen onderzocht om te kijken of hét meest duurzame ras ertussen zit. Met inzet van de robot en merkertechnologie versnellen wij de ontwikkeling enorm. Doordat precisie en het kweekvolume sterk toenemen, is de kans op verbeterde nieuwe rassen ook veel groter.
Meer verantwoord voedsel
Wij zijn blij dat ze deze unieke robot en merkertechnologie kunnen inzetten in de strijd tegen virussen en aardappelziekten. Nederland is en blijft een bakermat voor veredeling en productie van pootaardappelen. Met onze veredelingsprogramma’s richten we ons op ziekteresistentie, voedselkwaliteit en een zo hoog mogelijke – circulair verantwoorde – opbrengst per vierkante meter. Bij ziekteresistente aardappelen hoeven minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden en dat is beter voor het milieu. Bovendien beperken resistente rassen grootschalige gewasverliezen, waardoor er meer verantwoord voedsel is voor alle wereldburgers.
Bron: HZPC