Op basis van verschillende data en met een taakkaart maakt Gijs van der Woerd maisland in Buren klaar met een rotoreg.
Als je eenmaal de weg van precisielandbouw inslaat, dan komt er steeds meer bij. Akkerbouwer Gijs van der Woerd uit Zoelen (Gld.) maakt voor het plaats specifiek toedienen van kalk, organische stof of kalibemesting optimaal gebruik van de gratis mogelijkheden van Taakkaart.nl. “Alle data in het veld gebruiken we om optimaal te kunnen strooien of spuiten.”
Gegevens van de Veris-bodemscan, opbrengstkaarten van de combines en hakselaar, kaarten van de grondslagverschillen en optische waarnemingen in het veld. Alle informatie combineert Gijs van der Woerd met de satellietbeelden van Taakkaart. nl. “Voor mij is de vraag ‘Hoe groeit het gewas?’ niet voldoende. Neem bemesting in een droge periode. Je strooit wat minder als je weet dat op die plek nutriënten niet of minder goed vrijkomen. Over twee weken kan dat met een buitje echter net andersom zijn en komen die nutriënten op die plek juist wel weer vrij.”
Van der Woerd heeft een groot akkerbouw- en loonwerkbedrijf in Zoelen. In het Betuwse land tussen Rijn en Waal verbouwt de onderneming onder meer suikerbieten, mais, uien en graan. De precisielandbouwtechnieken zet Van Woerd voornamelijk in voor graan en mais, omdat het grote oppervlaktes betreft. “Vaak wordt gezegd dat de precisietechnieken vooral voor hoogsalderende gewassen interessant zijn. Met onze loonwerktak zien wij daar ook daadwerkelijk de meerwaarde. We strooien bijvoorbeeld in de boomkwekerij en dat komt heel precies. Toch ervaren wij vooral bij de laagsalderende gewassen dat er veel winst te behalen valt, door op taakkaart-niveau te strooien. Je ziet snel verbeteringen en bespaart veel stoffen, door die op de juiste plek toe te dienen. Met organische stof en kalk kun je financieel gezien daardoor heel snel winst behalen.”
Praktisch en eenvoudig
Sinds de introductie van Taakkaart. nl maakt Van Woerd gebruik van de mogelijkheden. In eerste instantie alleen om de gewasgroei via de satellietbeelden te bekijken. “Taakkaart.nl blinkt uit in eenvoud. Het is een praktisch programma, waar je makkelijk zones per perceel kunt intekenen. Wil je meer strooien op een kopakker, dan teken je dat uit. De taakkaart laad je in en je kunt de strooier vervolgens zijn werk laten doen.”
De mogelijkheden van Taakkaart. nl vormen inmiddels de basis van de plaats specifieke toediening. Bijvoorbeeld van drijfmest. “Met andere mestsoorten is het lastig, maar voor rundveemest gebruiken wij de NIR-sensor om de gehaltes te bepalen. Het wisselen van ijklijnen is vrij omslachtig. De gegevens nemen we mee in de taakkaart voor de kunstmeststrooier. Waar doe je de dosering wat lager, waar wat meer? Eigenlijk zet je alle gegevens naast elkaar om te bepalen waar de potentie zit en wat de slechte plekken in een perceel zijn. Dan kun je bepalen om daar meer of misschien juist minder te strooien.”
De taakkaarten voor de machines maken de medewerkers van het akkerbouwbedrijf van Van der Woerd zelf. Ze worden in het juiste bestandstype opgeslagen en ingeladen op het Trimble gps-systeem,
waar vrijwel alle machines van de onderneming mee zijn uitgerust. De strooiers, trekkers en zaaimachines zijn allemaal voorzien van een Trimble-scherm. “Ook met onze Kverneland bietenzaaier merken we de voordelen. De taakkaarten maken het mogelijk om gevarieerd te zaaien. Dat doen we ook omdat we te maken hebben met verschillende types grond, waar we nauwer of juist ruimer moeten zaaien.”
Van der Woerd zegt zelf pas aan het begin te staan van de integratie van precisielandbouw binnen zijn bedrijf. “Dat stop ook nooit als eenmaal die weg bent ingeslagen, denk ik. Er komt steeds meer bij. Denk aan wisselende zaaidieptes bij bepaalde gewassen.
Merkonafhankelijk
Inmiddels telt Taakkaart.nl zo’n vierduizend unieke gebruikers. De laagdrempeligheid, in de vorm van eenvoud, en merkonafhankelijkheid zijn voor de ontwikkelaars de kernzaken. “We zijn twee jaar geleden met Taakkaart.nl begonnen omdat de agrarische sector data-uitwisseling als een pijnpunt ervaart. De agrariër wil niet iets opgedrongen krijgen, maar keuzevrijheid houden”, legt precisielandbouwdeskundige Jan Nammen Jukema van Vantage Agrometius uit, “Een ander belangrijk punt is dat veel telers een bepaalde vorm van drempelvrees hebben om met precisielandbouw te beginnen. Ze hebben de behoefte om eerst te proberen. Daar voor zien wij in door de satellietbeelden gratis beschikbaar te stellen.”
De gebruiker kan via Taakkaart.nl eenvoudig taakkaarten maken en exporteren naar een display. Op simpele manier wordt er inzicht gegeven in de variatie van een perceel. “Heb ik er mee te maken? Wat zijn de vervolgstappen? Wat kan ik met de opbrengstdata? Het zijn de vragen waarmee de gebruiker een stap verder gaat in precisielandbouw.” Jukema benadrukt dat, ondanks dat Agrometius importeur is van Trimble, Taakkaart. nl breed inzetbaar is. Partijen als Müller Elektronic, John Deere, Kverneland en Yara zijn al aangehaakt. Uiteindelijk is de ambitie om alle merken te kunnen bedienen. “Nog niet overal worden de bestanden ondersteund, maar het breidt zich zich gigantisch uit. Wij zitten er ook heel pragmatisch in. Uiteindelijk zijn wij het schip waar de merken op willen springen.”
Stap één: Kies je perceel, Stap twee: vul NDVI-kaart en dosering in, Stap 3: Exporteer de Taakkaart
Meer functionaliteit
Waar Taakkaart.nl begon met het beschikbaar stellen van de satellietbeelden is het al mogelijk om met betaalde applicaties precisielandbouw naar nog hoger niveau te tillen. “Denk aan fleetmanagement, logmasters op de trekken waarmee je het voertuig kunt volgen en het motorprestaties kunt analyseren en de inzet van AB-lijnen.”
De gratis versie met satellietbeelden staat standaard op resolutie van dertig bij dertig meter. Bij registratie is zelfs tien bij tien meter mogelijk. “De percelen staan in het systeem en zijn op basis van de RVO-geschiedenis bepaald. Voor ieder gewenst perceel kan een taakkaart worden geëxporteerd.
Voor meer functionaliteit moet je je registreren. Zo kun je de percelen opslaan en het bouwplan samenstellen.” Op basis van vijf zones kan de dosering worden gekoppeld en kun je echt finetunen. “De laatste stap is het exporteren en importeren op het gps-systeem.”
Volgens Jukema is Taakkaart.nl recht toe, recht aan en wordt dat ook gewaardeerd. Het aantal van vierduizend unieke gebruikers is niet voor niets groeiend. Ook dit jaar zijn er weer meer akkerbouwers en loonwerkers mee begonnen. “Maar ook adviespartijen gebruiken Taakkaart.nl om een beeld van de klanten te krijgen.” Ook in de betaalde applicaties zit groei. “Wat we steeds meer zien, is een combinatie met andere data zoals bijvoorbeeld van een Verisbodemscan. De satellietbeelden vormen een simpele tool waarop je kun analyseren en bewerken.”
De eenvoud in gebruik is ook de feedback, die Taakkaart.nl van haar gebruikers terug krijgt. “Het opbrengstmeetsysteem gaat draadloos naar onze cloud. Wij zetten het weer terug in het account. Het opslaan van bestanden vanaf de computer op een usb-stick voor het gps-systeem hebben wij geautomatiseerd.” De eenvoud is volgens Jukema ook de reden dat Taakkaart.nl over de breedte gezien wellicht wat functionaliteit mist. “We houden een smalle basis, omdat de gebruiker er anders simpelweg in verdwaalt. Niet te veel poespas.”
Voor de toekomst zet Taakkaart. nl in op twee sporen. Allereerst de uitbreiding van het aantal merken. Het tweede spoor is het ontsluiten van meer informatie. “Met de Verisbodemscan scannen we inmiddels duizenden hectares per jaar. Die data willen we ook via dit platform beschikbaar stellen. Ook gaan we de functionaliteit aanbieden dat telers zelf taakkaarten kunnen gaan maken op basis van de bodemscan.”
“Prioriteit is in ieder geval dat we het onafhankelijk van andere partijen bouwen. Dat gaat de goede kant op. Zo is het gebruik via ISO XML voor het lezen en schrijven van machine-orders voor standaard ISOBUS-terminals een belangrijke stap. Dat gaat zaken zeker versnellen.” Over de toekomst is Jukema klip en klaar. “Wij zien ons wel als het platform van precisielandbouw en de merken zullen daarbij aanhaken om straks niet als enige over te blijven.”
In België is Taakkaart.be het merkonafhankelijke platform voor precisielandbouw. Met dezelfde mogelijkheden als Taakkaart.nl.