Chris van de Lindeloof, akkerbouwer en productspecialist bij Farmstore, merkt dat de sector steeds kritischer wordt als het gaat om de prestaties van de machines. Op het akkerbouwbedrijf in het Brabantse Hoeven is Van de Lindeloof verantwoordelijk voor de teelt-technische zaken. “Wij gebruiken al een aantal jaren een Sulky zaaimachine omdat het een bijzonder nauwkeurige machine is, die onder bijna alle omstandigheden zijn werk kan doen.”
Gelijkmatige opkomst
De nauwkeurigheid van de Sulky zaaimachine zit hem in twee aspecten: “Dat heeft ten eerste te maken met de bijzonder nauwkeurige elektrische distributie (deze was eerst mechanisch, red.) en ten tweede met de kouterbalk. Met name in de parallellogram hiervan en misschien de belangrijkste eigenschap: de keuze van de schijf.” Die twee zaken zorgen volgens Van de Lindeloof voor twee belangrijke teelt-technische voordelen: “Het nauwkeurig verdelen van het zaad via een elektronisch distributiesysteem spreekt voor zich, maar de echte teeltoptimalisatie zit in het constant op dezelfde diepte kunnen zaaien. Als je altijd op dezelfde diepte zaait, dan zorgt dat voor een gelijkmatige opkomst.”
“De zaaimachine kan onder bijna alle omstandigheden het land op”
Een schematische weergave van de Cultidisc die mede verantwoordelijk is voor de egalere opkomst
Werkbare dagen benutten
Gebruikers van de Sulky zaaimachine roemen ook het grote diepte/aandrukwiel. Deze zorgt ervoor dat het zaad niet te diep wordt weggelegd en wordt aangedrukt. Van de Lindeloof heeft als akkerbouwer zelf ook goede ervaringen met de machine: “Persoonlijk vind ik de grote, ronde schijven ook een groot voordeel. Deze zorgen ervoor dat het zaadje iets verder naar achteren valt, op het diepste punt van het zaaibed. De Sulky is zo gebouwd dat het punt waar het zaad valt geen contact heeft met de grond op de plaats waar de machine de bodem opensnijdt. Hierdoor kan de zaaischijf het zaad niet terug mee omhoog nemen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de zaaimachine onder alle omstandigheden het land op kan. Bijvoorbeeld: Met een Sulky kun je gemakkelijk over de tarwestoppel de groenbemester zaaien. Ook onder natte omstandigheden blijft hij functioneren: zoals vorig seizoen tijdens de zware regenbuien in het seizoen waren er veel zaaisystemen die ‘vollopen’ zodra het natter wordt. De werkzaamheden staan dan stil. Bedrijven die met onze machine inzaaiden konden toen langer doorwerken en daar hebben ze de rest van het jaar voordeel van gehad.”
Focus op praktijk
Uiteraard zijn deze voordelen niet in een keer bedacht en uitgevoerd. Er gaat een ontwikkeling van jaren aan vooraf. Van de Lindeloof is als productspecialist van Farmstore, de Nederlandse distribiteur van Sulky, nauw betrokken geweest bij al deze modificaties: “Sulky is een bedrijf dat haar machines echt vanuit de praktijk ontwikkelt. Alle productspecialisten zijn bijvoorbeeld boerenzoons. Soms zijn er weleens fabrikanten die een machine presenteren die ‘gemakkelijk te bouwen is’, maar je hoort geen argumenten die voor de telers belangrijk zijn. Door de opbouw van de Sulky zaaimachine krijg je een egalere opkomst van het gewas. Ook is er veel tijd besteed aan de schaardruk. Net als alle andere afstellingen kan die vanuit de cabine (optioneel) eenvoudig worden afgelezen en ingesteld.
De pneumatische zaaimachines – hier afgebeeld het model Xeos – voor fijne en grove zaden, zijn geschikt tot 450 kilogram per hectare.
Breed assortiment
Van de Lindeloof vervolgt: “Het begint met het leveren van een kwalitatief goed product. Het heeft met de kunstmeststrooier ook een tijdje gekost, maar daar is Sulky inmiddels een geaccepteerd kwalitatief goed product. Dat is bij de zaaimachine niet anders: dezelfde kwaliteit en service. Het Sulky-aanbod van zaaimachines kent een hele brede range: vanaf drie meter tot aan zes meter. Deze zijn zowel in een combinatie om achterop te bouwen verkrijgbaar, als in combinatie met een fronttank. En die is op zijn beurt weer volledig compatibel met een precisiezaaimachine om als kunstmeststrooier te fungeren.”
Uniek: tweede zaaier in de rij
Tijdens de afgelopen SIMA-beurs in Parijs presenteerde Sulky nog een handige noviteit. Een innovatie die volgens Van de Lindeloof de akkerbouw nog meer helpt in het optimaliseren van het zaaiproces: “We hebben er nu een optie bij dat we op de machine een tweede zaaier kunnen monteren, waarmee in één werkgang ook voor slakkenkorrels (en bijvoorbeeld ook granulaten) gezaaid kan worden.”
“Per seizoen maar één kans om goed in te zaaien”
Meer grip op zaaiproces
Alle beursaandacht ten spijt, beseft de productspecialist van Farmstore maar al te goed dat de Sulky zaaimachine zijn strepen nog moet verdienen: “De praktijk is de beste reclame. We willen dit jaar daarom ook machines in de praktijk aan gebruikers laten zien. Zo kunnen we de verschillen tussen andere merken en Sulky in de praktijk laten zien. Het merk heeft zich natuurlijk allang bewezen: Sulky bestaat al ruim tachtig jaar en het is nog steeds een familiebedrijf. De machines worden gebouwd in een moderne fabriek; die in 2012 geopend is. Groot voordeel, ten opzichte van machinebouwers die alles aanbieden, is dat Sulky zich focust op kunstmeststrooiers en zaaimachines. Hierdoor is het makkelijker om voorop te lopen in kwaliteit. Deze voortdurende verbeterslag draagt eraan bij dat akkerbouwers steeds meer grip krijgen op het zaaiproces. Je krijgt per seizoen maar één keer de kans om goed in te zaaien, dus dan wil je ook een machine waarbij je zeker weet dat het goed gebeurt.”
Akkerbouwers die interesse hebben in een demonstratie kunnen zich melden bij Van de Lindeloof:
Chris van de Lindeloof
Productspecialist Farmstore/Sulky
E-mail: vdlindeloof@farmstore.nl
Tel: 06 – 5124 57 99