Bij Maatschap Van Essen in Wieringermeer hebben ze een intensieve samenwerking met een bloemkoolteler uit de buurt. In de vruchtwisseling worden aardappelen en bloemkool in de teeltrotatie afgewisseld. Die regeling zorgt ervoor dat Mark van Essen deze week al bezig is met het inzaaien van de groenbemesters: “Als we niks op deze slempgevoelige grond zetten, dan staat het tot april volgend jaar zwart.”
Perceelruil met bloemkoolteler
Van Essen zaait de eenzijdige groenbemester op een huurperceel dat eigendom is van de naburige bloemkoolteler. “Daar ruilen we land mee. Hij heeft bij ons op het land bloemkool en wij bij hem aardappelen. Op dit perceel gaan we volgend jaar aardappelen telen. Als het land er mooi groen bij ligt dan komen er ook niet zo snel ganzen op en verslempt het land ook niet nog meer.”
“Wintergerst als groenbemester”
Vergroening
Voordeel voor akkerbouw- en loonbedrijf Van Essen is dat de bloemkoolteler niet aan vergroening doet, dus op die manier kan er ook gekozen worden voor een eenzijdige groenbemester. Een mengsel is in dat geval immers niet verplicht: “We hebben vorige week wintergerst gecombined en die zaaien we nu als groenbemester.”
Groenbemester zaaien na de bloemkool. Volgendjaar aardappels op deze #akker pic.twitter.com/1QZkaCoTDz
— Mark van Essen (@markvanEssen1) July 19, 2017
Humusrijke grond
Het lukte de Noord-Hollanders om alles voor de regenbuien ingezaaid te krijgen: “De grond ligt er eigenlijk wel mooi bij. We zitten met dit perceel vlakbij Venhuizen en hier heb je veel humusrijke zwarte grond, dus dat gaat mooi.”
“Ik hoef met de kopeg weinig meer te doen voor een mooi zaaibed”
Het inzaaien doet Mark samen met zijn vader die met een voorzet-woeler rijdt. De woelpoot zit tussen de trekker en de messenfrees in. “Mijn trekker maakt daarmee eerst de grond los en dan is de grond eigenlijk al behoorlijk fijn gemaakt. Daarna snijdt de machine ook de stukken bloemkool stuk en blijft het perceel zo fijn achter dat ik met de kopeg weinig meer hoef te doen om een mooi zaaibed te verkrijgen. Ik vlak het nog iets af en rol het land nog één keer aan voordat het inzaaien begint, maar fijnmaken hoeft niet meer.”
Rijsnelheid
Het klusje was eigenlijk relatief snel geklaard en daarmee is dat ene perceel in feite al klaar voor de winter: “We zijn om negen uur begonnen en hebben in totaal ongeveer vijf hectare ingezaaid. Met een rijsnelheid van rond de zes kilometer per uur is dat vrij snel gereed”, aldus Van Essen vanuit de zaaicombinatie.