Het grootste probleem dat besproken werd tijdens de derde landelijke pootaardappeldag in Emmeloord was de sluiting van de Ketelbrug vanwege de storm die over Nederland raasde. Dat wil niet zeggen dat de pootgoedtelers verder geen zorgen hebben, want de aaltjesproblematiek alsmede de virus- en luisdruk wordt ieder teeltjaar groter. Maar de pootgoedbijeenkomst liet vooral kansen zien, waarbij de gemeente Emmeloord liet weten een prestigieus World Potato Center te willen bouwen.
Quad planten
Paul Hooijman en Johnny Romijn van Delphy toonden de resultaten van de pootgoedacademie Flevoland en Zuidwest Nederland in 2017. Belangrijkste conclusie was dat Quad planten gemiddeld voor vier tot vijf procent meeropbrengst kan zorgen. Quad planten is niet meer dan ‘het uit de rij planten van pootgoed’ met als doel een hogere opbrengst per hectare. Hooijman: “Machinefabrikant Dewulf heeft ons geholpen een bekerplanter geschikt te maken voor het Quad planten. Dit idee is bij zes pootgoedteler toegepast. Omdat de afstand tussen de knollen gelijk is hebben wij hiervoor ook niet meer plantgoed hoeven te gebruiken.”
Meer tal en kilo’s
Ook in 2018 wordt er weer onderzoek gedaan naar de werking van Quad planten. Dit vervolgonderzoek is mede opgestart vanwege de aanhoudend positieve resultaten uit voorgaande jaren. Volgens Hooijman heeft de techniek dan ook meer en meer toekomst: “Uit de proeven die wij in 2017 hebben gedaan kwam naar voren dat zowel het aantal als de kilo’s hoger uitvallen als de teler gebruikmaakt van de Quad-techniek. Gemiddeld valt dit vier tot vijf procent hoger uit. Het slechte proefresultaat was iets minder goed dan de traditionele plantmethode. Maar het beste quadresultaat was veel beter (twaalf procent meer tal, red.) in vergelijking met het planten recht in de rij.”
Lees verder onder afbeelding
Mechanisatie
Met deze resultaten wil de pootgoedacademie niet zeggen dat alle telers nu massaal moeten overstappen op Quad planten. Ten eerste omdat de benodigde mechanisatie nog niet aanwezig is. Hooijman hoopt wel dat fabrikanten de resultaten serieus nemen en inzien dat hier een enorme kans ligt om de productie te verhogen. “Het is natuurlijk de vraag of een dergelijke investering voor een akkerbouwer nu al uit kan, maar dat Quad planten iets doet met de opbrengst is de afgelopen tijd wel aangetoond. En als machinefabrikanten kunnen zorgen voor de benodigde mechanisatie, dan gaat Quad planten een mooie toekomst tegemoet.”
Onderzoek
Om echt stappen te kunnen maken focust de academie zich dit jaar vooral op het optimaliseren van de randvoorwaarden. “Dat de techniek werkt staat wat ons betreft als een paal boven water”, zo stelt Hooijman. “Maar er zal meer onderzoek moeten komen naar het meest geschikte ras, de effecten per grondsoort en het planten van meer knollen per hectare. Bovendien hebben wij vorig jaar tijdens de extreme droogte in juni gemerkt dat beregenen echt het verschil kan maken. De telers die de watervoorziening op peil hadden scoorden duidelijk beter in de proefresultaten. Ook dat gaan we dus nog verder onderzoeken komend teeltseizoen.”
World Potato Center
Naast de resultaten van de pootgoedacademie was er in Emmeloord ook veel aandacht voor de toekomst. Zo vertelde burgermeester Aucke van der Werff dat Emmeloord een World Potato Center wil oprichten. “Als centrum van de aardappelmarkt willen wij graag samenwerking op het gebied van kennis, productie en handel realiseren. Emmeloord is een logische locatie voor een World Potato Center waarin die samenwerking gefaciliteerd wordt. Een plek waar de wetenschap, telers en consumenten elkaar ontmoeten en versterken.”
Status
De burgemeester hield tijdens de pootaardappeldag een vurig pleidooi voor het prestigieuze centrum: “Het moet een markant gebouw worden van binnen én van buiten. Dat past bij onze status van een wereldmarktleider. We hoeven daarbij niet meer bescheiden te zijn.”
Ziekten en schimmels
Na de pauze gaf Aad Termorshuizen als adviseur bodemkwaliteit en plantpathogenen zijn visie op de aanpak. Daarbij gaf hij aan dat de focus nog te vaak ligt op een weerbaar gewas en te weinig op een weerbare bodem. Ook werd het onderwerp inundatie uitvoerig besproken aan de hand van ervaringen bij bloembollentelers, die het principe van ‘onder water zetten’ al jarenlang toepassen.
De toenemende aaltjesproblematiek zorgt ervoor dat inundatie ook steeds vaker door pootgoedtelers toegepast moet worden. Deze kostbare en drastische aanpak blijkt in veel gevallen de enige oplossing, maar moet wel volgens strikte richtlijnen worden uitgevoerd om resultaat te hebben. Zo is de duur van het onder water zetten cruciaal (minimaal twaalf weken) en blijkt een hoge temperatuur gedurende deze periode van essentieel belang voor de werking. Inundatie moet dan ook bij voorkeur plaatsvinden in de zomermaanden.
Vierde landelijke pootaardappeldag
Na afloop konden de bezoekers nog extra informatie inwinnen tijdens de bedrijvenmarkt in ’t Voorhuys te Emmeloord. Omdat inmiddels buiten de storm was gaan liggen, konden alle bezoekers ook tijdig en rustig huiswaarts keren. Jacob Dogterom (Delphy) gaf de telers nog wel mee dat de vierde landelijke pootaardappeldag in 2019 op 31 januari zal plaatsvinden.