Delphy-adviseur Paul Hooijman merkt dat bij bepaalde telers in Noord-Holland het droge voorjaar al min of meer ‘vergeten’ is. De huidige omstandigheden lijken goed, maar op veel plaatsen in de provincie is er nog altijd sprake van droogte in de bodem en gewassen: “In sommige gevallen kunnen ze beregenen, maar in grote gebieden is het water te zout om te kunnen beregenen.”
Hooijman constateert dat door de voorjaarssituatie van dit jaar – een periode waarin weinig water valt – de gewassen moeite hebben gehad om voldoende loof te vormen en dat meststoffen moeilijk tot ontwikkeling komen. Dat geldt dan met name voor de bodemmeststoffen. “Dat is wel echt een sterk aandachtpunt. Los van eventuele bruinrotbeperkingen natuurlijk, adviseren wij telers hier echt scherp op te zijn.”
Bladmeststoffen
We gaan aardig richting eind juli dus de gewassen raken uitgegroeid en het is nog altijd wat aan de droge kant, dus ook met bladmeststoffen bereik je vaak weinig. Hooijman: “Sterker nog als je nu te veel bladmeststoffen – vooral stikstof – gaat spuiten, dan krijg je te veel zouten over je blad heen en dan kan je nog weleens verder van huis zijn dan zonder bespuiting. Je kan het wel doen, maar in beperkte mate en rekening houdend met het weer en de dosering. De meeste telers weten dat wel, maar toch worden daar nog foutjes mee gemaakt in een poging de groei erin te houden.”
Gewas- en plaatsspecifiek
Hooijman benadrukt dat dit voor specifieke gevallen geldt en lang niet voor iedere teler in Noord-Holland van toepassing is. De omstandigheden verschillen per plaats en onderneming. Bovendien maken de weersomstandigheden waarmee je het land op gaat een groot verschil: “Op donkere dagen als de luchtvochtigheid aan de hoge kant is, dan worden bladstoffen nog heel goed opgenomen. Bij gewassen die wat later zijn, zoals winterpeen en suikerbieten, kan het dus nog prima. Daar zit immers nog voldoende groei in het blad. Bij consumptieaardappelen, pootaardappels en zaaiuien, daar wordt het wel aan de late kant. Vooral omdat het eigenlijk nog steeds wat te droog is.”
“Rechtlijnig spuiten is bij bodemvochttekorten erg riskant”
Naveleindrot
Als onder droge omstandigheden plotseling het loof van aardappelen wordt vernietigd, kan soms in de knollen naveleindverkleuring en naveleindrot optreden. Enkele pootaardappeltelers constateren nu dat de maatsortering goed is en denken dan dat de poters dood moeten. “Hou dan wel rekening met de mogelijkheid dat er een tekort aan bodemvocht kan zijn.” Dat feit kan volgens Hooijman voor grote problemen zorgen in de bewaring: “Het rechtlijnig spuiten – wat veel gebruikt wordt – is bij bodemvochttekorten erg riskant. De kans groot op naveleindrot (en naveleindverkleuring) is dan levensgroot. Dat kan in december/januari tijdens het bewaren vreselijk veel geld kosten. Telers weten daar vaak wel mee om te gaan, alleen moet je er nu extra alert op zijn, omdat het op het oog misschien geen concreet direct gevaar lijkt.”
Trips in uien
Door het schrale voorjaar zien we in de uien veel zuigschade door trips. Daar kun je nu niet zoveel meer aan doen, zo beseft ook Hooijman. “Maar hopelijk zet het mensen voor komend seizoen wel aan het denken. We kunnen daar nu inderdaad niet meer op sturen, maar het wordt een vervelend terugkerend probleem. Telers moeten nu al nadenken over hoe ze volgend jaar omgaan met trips-bestrijding.” In het voorjaar anticiperen is het advies: “Zodra je trips in het voorjaar ziet, moet je in actie komen.”
“Nooit denken dat het wel mee zal vallen, want trips is een steeds groter probleem”
Ook voor Delphy is het vaak lastig om daarover goed te adviseren, zo geeft Hooijman direct toe: “Als we iets zien hebben wij vaak ook zoiets: moeten we er nu al wat aan gaan doen? Het kost allemaal al genoeg. Maar dit jaar heeft ons weer een wijze les gebracht: nooit denken dat het wel mee zal vallen, want de praktijk laat zien dat het een serieus probleem is dat in de uienteelt een steeds groter wordende factor gaat zijn.”