De afgelopen dagen kenmerken zich door warm en droog weer. Dit houdt in dat het beregeningsseizoen officieel geopend is. Op veel plaatsen staan de ‘waterkanonnen’ dan ook te pronken op de akkers. Arie-Jan Broere van Broere beregening te Waddinxveen is dan ook constant op pad om de telers van de juiste tools te voorzien: “Overal willen akkerbouwers zekerheid hebben, want als de droogte doorzet moet er wel voldoende vocht beschikbaar zijn om de kieming en groei te optimaliseren.”
Broere is met name deze week ontzettend druk met het aanbrengen van irrigatieslangen in de aardappelen. Dat gebeurt soms via traditionele irrigatiemethode, maar steeds vaker ook via dripirrigatie. Broere: “Onze laatste drip-slangen zitten inmiddels in de pootgoedpercelen. Ook in de consumptieaardappelen zijn we dagelijks bezig om nieuwe irrigatieslangen neer te leggen.”
“Het hele voorjaar is bijzonder droog”
Dripirrigatie: snelle oplossing bij droogte
Het gaat hierbij om het totaalplaatje, zo benadrukt Broere: “Het gaat niet alleen om het huidige weerstype. Het is al heel lang droog. Het hele voorjaar is eigenlijk bijzonder droog waardoor er erg weinig waterreserve in de bodem zit. Er is nauwelijks nalevering van vocht, ook de onderlaag is op veel plaatsen kurkdroog. Via dripirrigatie is het mogelijk om met heel weinig water, veel op te lossen.”
Fertigatie
Als er met de irrigatie mee wordt gedruppeld noemen we dat fertigatie. En juist daar zijn ze bij Broere momenteel volop mee bezig: “In de eerste fase gaat er calcium bij en dat is nu voorbij. We zijn nu volop bezig de eerste fertigatie-cyclus af te ronden en gaan nu schakelen naar de volgende slag in de bemestingsstrategie.”
”Voorjaar uit het boekje”
Watertekorten
Ondanks dat we spreken van een zeer droog voorseizoen, verloopt volgens Broere alles volgens schema: “Het is een voorjaar uit het boekje. Er is weinig verlept en alles loopt heerlijk door. Zeker geen paniek, maar gewoon door doen. Het is wel een bevestiging dat aandacht voor de vochthuishouding hoog op de prioriteitenlijst van elke akkerbouwer moet staan. Als dit zo doorzet, dan verwacht ik in de loop van de zomer een groot watertekort.”