Akkerbouwer Bart Peters uit het Brabantse dorpje Sint-Anthonis heeft gekozen van een gesplitste afzetstrategie voor de aardappelteelt. Peters heeft een gedeelte van de gerooide Fontane aardappelen in de pool zitten en een ander op de termijnmarkt. Het laatste deel wordt afgezet via een pool zonder voorverkoop.
De Brabander doet dit door middel van de prijsafspraken binnen het Flex-systeem van telersorganisatie Nedato: “We hebben daar zeer goede ervaringen mee. De prijzen zijn goed en we zijn niet afhankelijk van de dagprijs waarvoor we een goede afweging voor welke afzetkanalen we kiezen.” Peters constateert dat de prijzen bij contractteelt eigenlijk altijd te laag liggen voor de aardappeltelers. “Met de clickcontracten die we via Nedato hebben, worden we gedwongen de markt te volgen. Hierdoor weet ik op elk moment exact wat er speelt en dat heeft ons de laatste jaren behoorlijk wat voordeel opgeleverd.”
“Gelukkig vallen de opbrengsten niet tegen”
Afgelopen groeiseizoen was natuurlijk weer totaal anders dan alle andere voorgaande seizoenen. Peters is dan ook voorzichtig in zijn uitspraken over de resultaten die zijn strategie dit jaar gaat opleveren. “Dit jaar is het afwachten hoe de termijnmarkt zich ontwikkelt. Op dit moment is die nog niet verkeerd, maar ik verwacht niet dat die verder zal stijgen. Voor dat wij begonnen met oogsten had ik er een hard hoofd in. Toen ik zag wat voor opbrengsten er uit bepaalde percelen hier in de omgeving kwamen had ik best wel wat schrik. Ik hoorde echt slechte verhalen bij anderen en waarom zou het bij ons beter zijn dan bij anderen? Maar gelukkig vallen de opbrengsten bij ons niet tegen.”
Akkerbouwer Bart Peters (rechts) en Nedato regioadviseur Patrick Heijnen (links)
Mede dankzij de begeleiding vanuit Nedato verwacht Peters – ook in dit bijzonder teeltjaar – goede bedrijfsresultaten te boeken: “We komen voor onze ruim dertig hectare aardappelen waarschijnlijk uit op een kwart hogere opbrengst dan ik vooraf had verwacht. Aantallen durf ik nu nog niet te zeggen, maar gedurende het rooien hebben we onze verwachtingen behoorlijk naar boven bij kunnen stellen. We hebben de schuur goed vol zitten”, zegt hij met een brede glimlach.
Andere rooimat
Peters gaat tijdens het rooien uit van één hectare in vier uur tijd, hetgeen neerkomt op een rijsnelheid van ongeveer vijf kilometer per uur. De rooiomstandigheden zijn ook in Zuidoost Brabant prima, al doet de Grimme-rooimachine wel het nodige stof opwaaien. Letterlijk dan: “Het is wel een beetje droog, al valt dat op zich nog mee omdat we een andere rooimat gebruiken waardoor de rooier zich toch nog goed kan houden in het zand. Hopelijk zorgt dat voor minder schade aan de gerooide aardappelen. Tot nu toe ziet ook dat er goed uit.”
Begeleiding
De gekozen strategie om voor risicospreiding te gaan werd vooraf goed doorgesproken met Nedato regioadviseur Patrick Heijnen. Peters is terugkijkend op het huidige teeltjaar blij met de vooraf gemaakte keuzes tijdens die adviesgesprekken. “Daar ben ik zeker tevreden over. Zeker omdat je niet kunt anticiperen op een extreem jaar zoals dit jaar. De droogte heeft zeker effect op de prijsvorming en dat kan je van tevoren gewoon niet inschatten. Omdat we gekozen hebben voor wat stabiliteit met een afzetstrategie die elk jaar hetzelfde is, heeft die seizoensgebonden prijsvorming minder effect op onze bedrijfsvoering.”
Lees het volledig interview met Bart Peters in de november-editie van de Akkerbouwkrant. Hierin vertellen ook collega akkerbouwers Paul Bruynen en Roger Franssen hun ervaringen met de Nedato-afzetstrategieën voor hun aardappelen.
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Klik dan hier voor de website van Nedato.
Wilt u informatie aanvragen? Dat kan via deze link.