Door de coronacrisis is de vraag naar tarwe voor de aanleg van voorraden toegenomen. De prijsindex af boerderij ligt sinds in april op 114 punten, 3% hoger dan in maart en 15% hoger dan in augustus 2019, het begin van het verkoopseizoen.
De consumentenprijsindex van brood bleef stabiel, stond in juli op 104 punten (2015=100). Dat is even hoog als twee maanden ervoor en een fractie hoger dan in juli 2019. De verkoopprijzen van producenten van brood en broodproducten zijn de afgelopen twee maanden een fractie gedaald. Deze prijzen zijn weinig afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de wereldtarwemarkt, omdat de prijsrisico’s en grondstofvoorziening veelal worden afgedekt door contracten.
Prijsontwikkeling
In juli is de consumentenprijs uitgekomen op 104 punten, nagenoeg even hoog dan twee maanden daarvoor en een fractie hoger dan in juli vorig jaar. In juli 2020 lag de producentenindex op 104 punten. Dat is een fractie lager dan in mei en nauwelijks hoger dan een jaar eerder. De vrijwel stabiele prijs van brood houdt verband met het via contracten afdekken van de grondstofvoorziening en de bijbehorende prijsrisico s door de industrie. De consumentenprijzen en producentenprijzen zijn op korte termijn weinig gevoelig voor veranderende telersprijzen.
De tarweoogst 2019 kende goede opbrengsten in de EU, Oekraïne en de Verenigde Staten. Prognoses lieten zien dat het wereldwijde aanbod meer groeit dan de vraag. Hierdoor liepen de wereldwijde voorraden dit seizoen verder op, wat leidde tot prijsdruk. De prijsindex van telersprijzen lag in augustus en september 2019 rond de 99 punten. In januari 2020 op 110 punten, een stijging van 11%, maar een kleine 1% lager ten opzichte van vorig jaar. In juli zijn de telersprijzen net als in mei uitgekomen op 114 punten, 3% hoger dan in maart, 5% hoger dan in juli van vorig jaar en 15% hoger dan in augustus, de aanvang van het aflopende seizoen (2019).
Prijsvorming
Ten opzichte van de prijzen af boerderij zijn de consumentenprijzen en producentenprijzen zeer stabiel. Industriële bakkerijen hebben vaak langlopende relaties met supermarkten, door de complexiteit van het productieproces en de specificaties van hun afnemers. Soms worden meerjarige contracten opgesteld. Prijzen worden daarin niet vastgelegd. De grondstoffen bestaan behalve uit meel, uit ingrediënten als oliën en vetten, suiker, eieren, en enzymen of halffabricaten (mixen) en broodverbetermiddelen. Ook prijsontwikkelingen in deze ketens beïnvloeden de producentenprijs. De beurs van Rouen is een belangrijk ijkpunt voor de prijs waarvoor industriële bakkerijen inkopen. Zij stellen contracten op met maalderijen om hoeveelheden af te dekken. De graanprijs af boerderij fluctueert van jaar tot jaar en is sterk afhankelijk van de vraag- en aanbodontwikkelingen op de mondiale markt. Het weer heeft grote invloed. De graanprijs bestaat uit een basisprijs en een toeslag voor kwaliteit.
Bron: Agrimatie