Het Waddenfonds heeft bekend gemaakt om 1 miljoen euro subsidie toe te kennen aan het project Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling. Hiermee kunnen op het eiland proeven worden uitgevoerd met het vasthouden van zoet water, droogte- en zouttolerante gras-kruidenmengsels en zilte teelten.
Het projectvoorstel is ingediend door Deltares en de Hogeschool van Hall Larenstein; in samenwerking met veel (eiland-) partners en het project zal lopen tot 2025.
Zoetwatervoorziening op het eiland onder druk
In kustgebieden staat door klimaatverandering de beschikbaarheid van voldoende zoet water van goede kwaliteit onder druk. Veranderende neerslagpatronen, hogere temperaturen en toenemende verdamping leiden tot zoetwater-tekorten en toenemende verzilting. De productiviteit van de landbouw en de drinkwatervoorziening staan onder druk en de kwaliteit van de natuur neemt af. Op een eiland als Terschelling, omringd door de Noord- en Waddenzee, is dit in extreme mate het geval; door de gelimiteerde waterbronnen en gelimiteerde wateraanvoer van elders.
Eiland als Living Lab
Klimaatverandering maakt het ontwikkelen van integrale handelingsperspectieven voor toekomstbestendig en zelfvoorzienend waterbeheer op het eiland ook noodzakelijk. De handelingsperspectieven hebben als doel om de beschikbaarheid van voldoende zoet water voor alle functies en gebruikers te waarborgen. In dit Waddenfondsproject wordt kennis en ervaring opgebouwd rondom de mogelijkheden voor klimaatadaptatie. Door aanleg van proeven, demonstraties en faciliteiten is kennis omgezet in daadwerkelijke maatregelen. Gericht op toekomstbestendig beheer van zoetwater en omgaan met verzilting. Het project sluit aan bij het gelijknamige PPS project, waardoor een groot onderzoeksproject ontstaat waarin een Living Lab wordt opgezet waarin meten, rekenen, proeven, kennisdelen en onderwijs een plek krijgen.
Vince Kaandorp, onderzoeker grondwater bij Deltares: “Door met alle eilandpartners te meten, te modelleren en samen te leren krijgen we het watersysteem in de vingers en proberen we tot win-win maatregelen te komen om zoet water vast te houden, verzilting tegen te gaan en biodiversiteit te vergroten. Denk bij zo’n win-win bijvoorbeeld aan vernatting van percelen wat gunstig is voor zowel de zoetwatervoorziening als voor weidevogels. Door proeven uit te voeren voor deze maatregelen onderbouwen we de hydrologische maar ook economische haalbaarheid.”
Project
Het consortium dat dit project gaat uitvoeren is geleid door Mindert de Vries (Hogeschool van Hall Larenstein) en bestaat naast Deltares verder ook uit Wetterskip Fryslân, Gemeente Terschelling, Provincie Fryslân, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, LTO-Noord, Agrarisch Belang Terschelling, Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Waddenvogels, DLF Seeds and Science, Melkveehouderij C.G. Cupido, Recreatie Vereniging Terschelling, Stichting de Zilte Smaak, Vitens, Vogelwacht Terschelling, Acacia Water en Wageningen University & Research.
Bron: Helpdeskwater