Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen (agrarische) ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft inzicht in het verder verduurzamen van de onderneming. Ook subsidieert de SVM ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie, heeft bekendgemaakt dat deze nieuwe regeling, waarmee advies ingewonnen kan worden over o.a. de aanleg of installatie van zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler, start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022. In totaal is er 28,2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand.
Erkende specialisten
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel mkb-ondernemers hebben volgens de staatssecretaris vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe zij energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. Door de invoering van deze nieuwe regeling zijn ondernemers hierin ontzorgd. Wel dient het advies te worden ingewonnen bij een erkend specialist.
Energiebesparingsplicht
Alleen ondernemers die niet onder de ‘Energiebesparingsplicht’ vallen, komen in aanmerking voor deze subsidieregeling. Anneke van Uden, Projectleider Duurzame energie en geregistreerd in het register van Solar-Specialist, legt uit waarom; “De Energiebesparingsplicht verplicht, via het Activiteitenbesluit milieubeheer, bedrijven om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.
Ondernemers die hieronder vallen zijn de zogenaamde Wet milieubeheer-inrichtingen, en verbruiken per jaar minimaal 50.000 kWh. Wanneer een ondernemer dus minder verbruikt, en daardoor niet onder de Énergiebesparingsplicht’ valt, kan hij aanspraak maken op de SVM regeling. Voorwaarde bij de aanvraag is dat een ondernemer maximaal 250 voltijdmedewerkers in dienst mag hebben met een maximaal jaaromzet van 50 miljoen.”
Advies op maat
Wanneer de adviseur, in navolging van de subsidieaanvraag, is ingeschakeld, zoekt hij of zij voor het bedrijf uit wat de beste methode is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. “Dit kan van alles zijn”, vervolgt Anneke. “We beginnen met een rendementsberekening waarbij onder andere het stroomverbruikper bedrijfsonderdeel in beeld worden gebracht. De resultaten vergelijken we met de norm en met soortgelijke bedrijven. Zo zien we op welke middelen u kunt besparen en op welke wijze u kunt verduurzamen. Denk hierbij aan zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of een combinatie daarvan.”
Naast advies kunnen bedrijven deze subsidie gebruiken voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. De overheid vergoedt 80 procent van het advies en de ondersteuning met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand. De kosten van de uit te voeren of uitgevoerde maatregelen zelf komen niet in aanmerking voor deze subsidie. Voor de daadwerkelijke uitvoering zijn er andere subsidies beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) of belastingaftrek via de Energie-investeringsaftrek (EIA).
SVM aanvragen
De regeling is vanaf 1 oktober 2021 09.00 uur open voor het aanvragen van subsidie en sluit op 30 september 2022, 17.00 uur. Verwachting is dat deze subsidieregeling erg populair is, bijtijds inschrijven loont alvorens het subsidieplafond is bereikt.
Bron: DLV Advies