Een doorn in het oog van veel agrarische bedrijven: partijen die er met een deel van de marge vandoor gaan. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het bedrijf. Varkenshouder Johnny Hogenkamp investeerde in zonnepanelen om zijn margeverlies te herstellen.
Hogenkamp: “Als we er zelf niets aan doen, verandert er ook niets.” In eerste instantie investeerde de varkenshouder in zo’n 1.900 zonnepanelen, om geheel energieneutraal te zijn als bedrijf en stroomkosten te besparen. Maar al snel werden dat 6.370 zonnepanelen, om ook zoveel mogelijk subsidie binnen te halen en het hele dorp van groene stroom te voorzien. “Door zelfvoorzienend te zijn, besparen we inmiddels een paar ton per jaar,” aldus Hogenkamp.
Subsidiekraan van 5 miljard
Om zo’n grote investering in zonnepanelen rendabel te maken, maakte Hogenkamp gebruik van een subsidie voor ondernemers: de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). De overheid draait in november 2020 opnieuw tijdelijk een subsidiekraan van 5 miljard euro open voor ondernemers die minimaal 50 zonnepanelen willen plaatsen.
Met deze subsidie ontvangt de ondernemer van de overheid 15 jaar lang maximaal 8,0 cent per opgewekte kWh zonne-energie. Deze opgewekte energie wordt door het bedrijf zelf verbruikt, waardoor het geen stroom meer in hoeft te kopen. Alle opgewekte groene stroom die niet door het bedrijf wordt verbruikt, wordt aan het energiebedrijf verkocht en gaat het terug het net op.
Op deze manier verdient een agrariër met zonnepanelen drie keer geld. Zie bijvoorbeeld dit rekenvoorbeeld.
Bereken opbrengst
Meer weten over de voordelen van zonnepanelen op uw stal of loods? Bereken gemakkelijk wat u kunt verdienen aan zonnepanelen op uw dak, via deze gratis Online Calculator.
* Bekijk hier het hele interview met Johnny Hogenkamp.