Met de recente bekendmaking van de EIA-lijst voor 2025 ontstaat er een nieuwe kans voor ondernemers om maatregelen te nemen om energie te besparen of te investeren in duurzame energie. De aangescherpte eisen voor diverse investeringen laten zien dat de subsidie zich steeds meer richt op technische innovaties. “De Energielijst 2025 stimuleert investeringen in de energietransitie”, zegt Chiel in ’t Hof, projectleider Energie bij DLV Advies. “Er zijn meer soorten accu’s toegevoegd aan de lijst en ook zonnepanelen komen in aanmerking als ze niet zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting.”
Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen ondernemers 40 procent van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Dit betekent niet alleen een directe verlaging van belastingverplichtingen, maar ook een investering in een duurzamer bedrijf.
Wijzigingen EIA 2025 ten opzichte van 2024
- Zonnepanelen: het is niet langer noodzakelijk dat deze zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting (tot maximaal 3x 80 A). Zonnepanelen met een piekvermogen van minimaal 15 kW en maximaal 55 kW, die worden aangesloten op een grootverbruikersaansluiting, komen eveneens in aanmerking.
- Accu’s: diverse typen accu’s zijn nu te overwegen, op voorwaarde dat ze gekoppeld zijn aan een duurzame energie-opwekinstallatie met een vermogen van meer dan 15 kW. Zowel de opwekinstallatie als de accu moeten dezelfde elektriciteitsaansluiting gebruiken.
- Mobiele elektrische voertuigen: bij investeringen in mobiele elektrische voertuigen zonder vaste bestuurdersplaats en met een elektromotor van minimaal 5 kW hoeft de accu geen onderdeel meer te zijn van de investering.
In de Energielijst 2025 zijn ook nieuwe items opgenomen, zoals luchtdeuren in gekoelde ruimtes, een rugvorminrichting voor aardappelruggen, een slanghaspel met elektrische aandrijving voor irrigatie op landbouwgrond, opslagtechnieken voor duurzame warmte en supercondensatoren voor het opslaan van elektrische energie.
Er is geen Energie-investeringsaftrek meer mogelijk voor:
- isolatie van gevels van bestaande tuinbouwkassen;
- elektrische verwarming voor kweektafels in tuinbouwkassen;
- zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking, niet aangesloten op het elektriciteitsnet;
- netbalancering door actieve sturing van installaties en slimme energiesystemen.
Bekijk de volledige lijst hier.
Aanvullende regelingen
“In de EIA-lijst van 2025 zien we dat er een aantal nieuwe zaken zijn toegevoegd. Wil je komend jaar investeren, dan is het zeker aan te raden om deze lijst goed door te nemen. We merken dat de investeringsaftrek net het duwtje in de rug kan zijn om te investeren in bijvoorbeeld een accu. Naast deze regeling zijn er ook andere interessante regelingen voor energiebesparing en duurzame energie beschikbaar”, vertelt Chiel.
- MIA/Vamil-regeling: Voor milieu- en energiebesparende investeringen.
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): Gericht op duurzame energieoplossingen zoals warmtepompen en zonneboilers.
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Van toepassing op alle investeringen, niet uitsluitend gericht op duurzaamheid.
Inzicht is belangrijk bij investeringskeuze
Denkt u na over investeren in duurzame bedrijfsmiddelen? Dan is inzicht een belangrijke eerste stap. “Momenteel zien we veel interesse in investeringen in accu’s. We nemen de EIA-regeling en andere mogelijkheden mee bij het berekenen van het rendement van de accu. Wanneer een ondernemer overweegt te investeren in energiebesparende maatregelen, adviseren we om eerst een energiescan te laten uitvoeren”, vervolgt Chiel. “Hierbij krijg je inzicht in zowel het energieverbruik als de besparingsmogelijkheden en mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. De kosten van de energiescan kunnen, onder bepaalde voorwaarden, ook worden meegenomen in de EIA-regeling.”
Bron: DLV Advies