Alle boeren erkennen het belang van precisiebemesting en optimale stikstofbenutting. Toch lieten de akkerbouwers de bijeenkomsten van de provincie Noord-Brabant over de subsidieregeling precisiebemesting massaal links liggen. Van de vier geplande bijeenkomsten werd er zelfs eentje afgelast ‘vanwege te weinig belangstelling’. Op de andere drie kwamen vooral fabrikanten, adviseurs en mechanisatiebedrijven af. De akkerbouwer zelf schitterde door afwezigheid.
Hoe zeer de provincie ook haar best deed tijdens de bijeenkomsten, de akkerbouwer ziet de regeling niet zitten. Akkerbouwer Arjan Schrauwen: “Deze regeling is gewoon veel te complex.” Adrie Geerts van de provincie Noord-Brabant sprak tijdens de sessie in Zevenbergschen Hoek nog hoopvol: “De oogstperiode duurt langer dan in andere jaren. Hierdoor hebben veel akkerbouwers gewoon geen tijd om langs te komen.” Schrauwen was één van de weinige akkerbouwers die wel de moeite nam om langs te komen: “Ik hoopte hier te horen dat dankzij deze subsidieregeling we nu in één keer een flinke stap konden maken. Helaas blijkt niets minder waar. Een waslijst aan voorwaarden en aanvullende eisen maakt de regeling veel te moeilijk. Hier gaan weinig akkerbouwers gebruik van maken”, zo voorspelt Schrauwen die 80 hectare met voornamelijk consumptieaardappelen, uien en wintertarwe in zijn bouwplan heeft. "Zonde", aldus Geerts. "Want de regeling biedt ontzettend veel mogelijkheden voor ontwikkelingen die noodzakelijk en opbrengstverhogend zijn. Het hoge subsidiepercentage van 40 procent is ook een handreiking richting de akkerbouwer om innovaties te kunnen bekostigen."
Struikelblok: indienen jaarrekening
Agrometius en Agrifirm lieten tijdens de bijeenkomst zien dat de regeling de akkerbouwer absoluut helpt om de stikstofbenutting, en daarmee indirect ook de waterkwaliteit, te verbeteren. Marti Thijssens van Agrifirm: “Groot struikelblok voor gezamenlijke aanvragen door akkerbouwers is echter het verplicht indienen van de jaarrekening van iedere deelnemer. In dat opzicht begrijpen wij wel dat akkerbouwers zich afzijdig houden, maar dat is enorm zonde. De innovaties die voortkomen uit deze regeling zorgen namelijk niet alleen voor betere waterkwaliteit, maar door gebruik te maken van bodemscans, de juiste analyses en perceelkaarten wordt de opbrengst per hectare ook groter”, aldus Thijssens.
Onwetendheid
Het argument dat akkerbouwers wachten op de fabrikanten wordt door Dirk-Jan van den Broek van het gelijknamige Mechanisatie- en Machinebouwbedrijf direct van tafel geveegd: “De machines om het uit te voeren zijn er allang. Het merendeel van de akkerbouwers wil ook best graag innoveren en de stikstofopname verhogen. Het is vooral onwetendheid dat zorgt voor de huidige terughoudendheid onder de boeren.” Wim de Hoop van Adviesbureau KGCC ziet datzelfde beeld terug in de branche: “Akkerbouwers hebben meer informatie nodig om te komen tot de juiste oplossing voor hun specifieke uitdagingen op het akkerbouwbedrijf. Als ze weten welke wegen ze moeten bewandelen, dan wordt het ook gemakkelijker om eraan te beginnen.”
Loonwerkers uitgesloten van deelname
Arjan Schrauwen is al jaren echt intensief bezig om milieubewust te boeren en opbrengst-verhogende maatregelen met elkaar te combineren: “Daarom ben ik ook hierheen gekomen, maar het valt me echt tegen. Als ik dit geweten had was ik niet eens langsgekomen. Ik ben er serieus mee bezig, maar dit is helemaal niks. Loonwerkers zijn uitgesloten van de regeling, terwijl zij juist een voortrekkersrol zouden kunnen vervullen. Ik snap werkelijk niets van deze regeling.”
Kaderrichtlijn Water
Adrie Geerts van de provincie Noord-Brabant wijst akkerbouwers op de wetgeving rondom dit onderwerp: “Het doel van deze regeling is om innovaties uit te rollen. Bestaande initiatieven, maar ook nieuwe ideeën worden door ons omarmd. Weliswaar ligt de deadline voor de Kaderrichtlijn Water pas in 2027, maar de problematiek aangaande de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater is niet in een paar jaar tijd opgelost. In Brabant zijn boeren dit jaar al geconfronteerd met aangescherpte mestnormeringen, omdat er niet voldaan is aan de Europese regels. Door tijdig maatregelen te nemen kunnen dit soort problemen in de toekomst voorkomen worden.”
Schrauwen gelooft er alvast niet in: “Ik denk dat weinig akkerbouwers trek hebben om hierin te stappen. Als ik een bodemscan laat doen, een taakkaart laat maken en vervolgens ga werken met opbrengstkaarten dan voldoe ik maar net aan de acceptatie-eisen. Dat zijn al flinke investeringen voor een klein akkerbouwbedrijf. Ik heb de afgelopen jaren zelf al stappen ondernomen. Ik werk onder andere met een GreenSeeker op de spuit. Ik vind precisiebemesting dan ook erg belangrijk, maar deze regeling gaat echt te ver.”
Alle details over deze regeling zijn terug te vinden via www.stimulus.nl/pop-brabant.