De kwaliteit van zijn huidige aardappelras Eurostar (een frietaardappel) is goed, maar toch had Harry Schreuder van Harrysfam dit jaar te maken met misvormde knollen. “Door de zwoele zomer en relatief warme nachten heb ik in het najaar op het loof aardappelziekte gehad. De knollen bleven overigens onaangetast, maar door deze ervaring stap ik komend jaar over op de Innovator. Een iets robuuster aardappelgewas. Aan de andere kant leverde de wintertarwe, waar ik zo’n 19,5 hectare van had staan, een prima oogst op. Al met al kijk ik tevreden terug op dit teeltjaar.”
Recordopbrengst
Terugkijkend op 2017 was het vooral qua opbrengsten een bovengemiddeld seizoen. “Nadat eind maart de bemesting op het land lag, was het tijd voor het zaaien van bieten en uien. Qua weer was het een uitstekend voorjaar. Uiteindelijk heeft dat voor de suikerbieten een recordopbrengst teweeggebracht. We zijn uitgekomen op honderd ton terwijl dat normaal gesproken tussen de tachtig en negentig ton is. De uien hebben het ook prima gedaan hoewel het oogsten over meerdere dagen moest worden verspreid omdat het vanaf begin september wisselvalliger weer werd.”
Door de goede oogstopbrengsten staan de prijzen wel onder druk. Er is veel aanbod. De concurrentie uit België is ook toegenomen. “De prijzen voor de uien en aardappelen vallen tegen, maar ik verwacht dat die in de komende periode nog gaan stijgen.”
Verduurzamen
Centraal bij het telen van gewassen staat dat de huidige teelt hand in hand gaat met het verduurzamen van akkerbouwprocessen. Zo heeft de Veldleeuwerik-teler ook dit jaar weer smalle delen van zijn percelen als akkerranden aangemerkt. “Dat gebeurt in samenwerking met Flevolands Agrarisch Collectief en het Waterschap Zuiderzeeland. Stroken van negen en drie meter breed worden ingezaaid met een eenjarig kruiden- of bloemenmengsel. Dat maakt het aantrekkelijk voor vogels en andere diersoorten en ook voor de mens. De stroken langs de sloten dragen ook bij aan schoner oppervlaktewater. Het ANLB (Agrarisch natuur- en landschapsbeheer) en Waterschap Zuiderzeeland ondersteunen de deelnemende akkerbouwers met subsidie. Flevoland heeft inmiddels al 25 tot dertig hectare aan akkerranden.”
Lees verder onder afbeelding
Pieper-prijsvraag
Schreuder van Harrysfarm kan bogen op een weldoordachte ‘state of the art’-website, die deze zomer in een nieuwe jas werd gehesen. Daarnaast is hij actief op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, brengt hij het online Flipboard Magazine uit en was hij in de week van 11 tot 18 december voor de tweede keer gastboer op boerburgertweet. Onlangs initieerde hij weer iets nieuws: de Pieper prijsvraag. “Die kwam een beetje uit de lucht vallen. Ik zag na een oogst een bergje aardappels liggen die waren overgebleven, maakte een foto en vroeg de mensen op Twitter te raden uit hoeveel piepers dat bergje bestond. Daar reageerden wel honderd mensen op. Van het een kwam het ander.”
Inmiddels probeerden al meer de vijfhonderd mensen de afgebeelde hoeveelheid te raden. “De winnaar krijgt een bodywarmer van Harrysfarm en een beker die ik zelf uitreik.”
Mooiste bewaarui
Het teeltjaar 2017 begon goed voor Schreuder. Na vruchteloze pogingen tussen 2013 en 2016 ontving hij begin dit jaar zowel de jury- als de publieksprijs voor de ‘Mooiste bewaarui’. Dit jaar is Harryfarm echter niet van de partij: “Ik sla de komende editie over; ondanks dat het een hele mooie competitie is. Er deden het laatste jaar slechts negen bedrijven mee. Dat moet weer gaan groeien en dan doe ik ook weer mee. Het belangrijkste is dat er tijdens die bijeenkomst in Dronten veel aandacht voor de ui is en die aandacht verdient het gewas ook. Wij hopen dat 2018 opnieuw een mooi teeltjaar wordt, maar dan met betere prijzen voor onze aardappelen en uien”, aldus Schreuder.