Vanaf 1 januari dit jaar is het verplicht om minimaal 75 procent driftreductie voor het gehele perceel te hanteren. Voor veel akkerbouwers is dit nog ‘slechts’ een loos getal. Inhoudelijk zijn veel telers nog op zoek naar de juiste praktische invulling van deze vernieuwde wetgeving. Dit gegeven zorgde voor enorme opkomsten – enkele honderden bezoekers – bij de kennisbijeenkomsten van vorige week in Zeeland en Brabant die door Delphy, CZAV en Schoon Water Zeeland/Brabant was georganiseerd.
Tijdens de kennisbijeenkomsten gaven Delphy-adviseurs uitleg over de verschillende spuittechnieken. In totaal waren zes verschillende spuitfabrikanten – diverse mechanisatiebedrijven uit de regio hadden gezorgd dat er van elk merk een spuit in de schuur stond – aanwezig op de kennismiddag bij het akkerbouwbedrijf van de Gebroeders Vos in Dinteloord en VOF De Noordhoek op Schouwen-Duiveland. Ook kregen de aanwezige akkerbouwers op beide bijeenkomsten uitleg over de verdeling van het spuitmiddel, de meerwaarde van hulpstoffen en werd in één schuur het licht uitgedaan om door middel van uv-licht de bedekkingsgraad aan te tonen.
Regelgeving ‘mooie aanleiding’
Ook kregen de bezoekers een vragenformulier voorgelegd waarop ze werd gevraagd naar hun ervaringen met driftbeperkende spuittechnieken, hun kennis over de regels rondom spuiten met luchtondersteuning, de wettelijk vastgestelde boomhoogte bij een dopafstand van vijftig centimeter en werd er gevraagd in hoeverre ze op de hoogte zijn van de 75 procent reductieregeling. Bram de Visser (CZAV) zag al deze nieuwe regels dan ook als een mooie aanleiding voor de kennisbijeenkomst: “Het is niet de enige aanleiding geweest, maar wel goed om gelijk mee te pakken. Er is in de media wel wat aandacht voor geweest, maar we proberen de telers handvatten te geven hoe ze met die nieuw ingevoerde regels in de praktijk om moeten gaan.”
Voorlichting
Daarnaast hadden de twee voorlichtingsmiddagen nog een ander doel: voorlichting. “Alle technische dingen die er zijn om het akkerbouwers te vertellen hoe ze het spuitbeeld kunnen verbeteren en emissies te verminderen. We trekken hierbij samen op met Delphy en Schoon Water Zeeland/Brabant. Daarmee bereiken we een deel van onze achterban en dat is ook ons doel. De mensen voorlichten over de actuele veranderingen.”
“Duidelijkheid scheppen in de keuze voor de juiste spuittechniek en dop”
De meest gestelde vraag was welke hulpstoffen er gebruikt kunnen en mogen worden om de effectiviteit te verbeteren en welke spuitdoppen een optimaal spuitbeeld geven. De Visser: “Dat laatste is een bomen door een bos-verhaal. Dat komt ook doordat de technische ontwikkelingen op dat vlak heel snel gaan. Als een teler een nieuwe spuit wil kopen, dan komen er altijd weer nieuwe innovaties voorbij die nieuw zijn voor de akkerbouwer in kwestie. Wij hopen met deze kennisbijeenkomst daar iets meer duidelijkheid in te hebben geschept, waardoor er ook een gedegen keuze gemaakt kan worden met welke spuit en welke doppen het best gewerkt kan worden.”