De Nederlandse akkerbouw kan een belangrijke rol spelen in de eiwittransitie. Akkerbouwer Berend Boone in het Zeeuwse Waarde is daar het bewijs van. Hij teelt sinds drie jaar PlanetProof rode kidneybonen en levert deze aan HAK. “Peulvruchten vormen een mooie aanvulling op ons bouwplan.”
Kidneybonen voorzien in de vraag naar meer plantaardige eiwitten. De teelt vindt oorspronkelijk vooral in Noord-Amerika plaats, maar is de laatste jaren in opkomst in Zeeland. Geheel in lijn met de ambitie van groenteverwerker HAK om de kidneybonen uit duurzaamheidsoogpunt voortaan van eigen bodem te halen. “Zo’n speler heb je nodig om een teelt interessant te maken”, merkt Boone op. “Vanwege de vele zonuren is onze regio geschikt voor de teelt van peulvruchten.”
Veel stikstofvastlegging
HAK vraagt van haar telers PlanetProof. “We krijgen daar een meerprijs voor. De maatregelen die we hiervoor moeten treffen, zijn bovendien een interessant experiment voor de rest van ons bouwplan. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van niet-kerende grondbewerking in de aardappelteelt?” Verder benadrukt Boone dat bonen weinig kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. “Het vraagt relatief weinig input om een mooi gewas te telen. Ondertussen wordt er veel stikstof vastgelegd in de bodem, een mooie bijkomstigheid. Ook worden we extra beloond vanuit het GLB, omdat het een vlinderbloemige teelt is. Dit zorgt ook voor veel biodiversiteit.”
Minimaal drie jaar
Boone noemt de bonenteelt dan ook een leuke aanvulling op het bouwplan. Komend seizoen wil hij het areaal uitbreiden naar tien hectare. “Wij hebben vooraf gezegd dat we het minimaal drie jaar proberen. Eén jaar is geen jaar.” Dat heeft de akkerbouwer inmiddels aan den lijve ondervonden. De eerste twee seizoenen verliepen moeizaam. “De teelt was nieuw voor ons.” Het eerste jaar viel de opbrengst tegen. Het bleek te koud tijdens het zaaien, er was veel vreterij en het vochtpercentage bij het dorsen was hoog. “Onderaan de streep bleef er niet veel over”, erkent Boone. “Het tweede jaar was de opkomst goed, maar zorgde een nat najaar opnieuw voor uitdagingen.”
Tastbaar eindproduct
Driemaal is scheepsrecht. Afgelopen seizoen werd ondanks de trage start een goede opbrengst gerealiseerd. “Met zo’n 2.400 kilo per hectare kun je als teler tevreden zijn. Nu ging dat richting de 3.500 kilo, een topopbrengst dus. Dat was gezien de twee voorgaande seizoenen nodig ook.” Reden om door te gaan. “We zijn enthousiast over de teelt. En het is leuk dat het een tastbaar eindproduct oplevert: het potje in de supermarkt.” De vraag is volgens Boone hoe de teelt van eiwitrijke gewassen zich in de toekomst gaat ontwikkelen. “Als de consument besluit minder vlees te gaan eten, dan zit er nog veel potentie in de teelt.”
Ruimte voor de Nieuwe Akker!
Eiwittransitie is een van de zeven richtingen in ‘Ruimte voor de Nieuwe Akker! – Perspectief van de Nederlandse akkerbouw’. Lees er meer over op ruimtevoordenieuweakker.nl/perspectief
Bron: BO Akkerbouw