Vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente van LTO Nederland, VIGEF – Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende IndustrieTOG – Stichting Teelt Overleg en GroentenFruit Huis dringen aan op de publicatie van de gewaslijsten. De continuïteit van wintergroenten kan hierdoor in gevaar komen.
De gewaslijsten van de wintergewassen, vanggewassen en stikstofbehoeftige gewassen zijn nog steeds niet openbaar. Dit kan de continuïteit van levering van wintergroenten in gevaar brengen.
Gewaslijsten
Een deel van de gewaslijsten in het kader van het zevende Actieprogramma Nitraat (7e APN) zijn 15 juli jl. gepubliceerd voor consultatie. Deze lijsten hadden de sector duidelijkheid moeten geven. Het blijkt dat slechts de uitwerking van de vroege teelten en rustgewassen bekend zijn gemaakt. Hierdoor is er nog steeds onzekerheid over waar welke gewassen onder vallen. Dit terwijl het zevende actieprogramma omtrent de Nitraatrichtlijn (met daarin opgenomen deze gewaslijsten) per 1 januari 2023 in zal gaan. De overheid gaat totaal voorbij aan het feit dat nú voor ondernemers het moment is om bouwplannen op te stellen. En contracten af te sluiten voor de levering van groenten in 2023 voor de versmarkt, snijderijen en verwerkende industrie. Naast dat de impact ontzettend groot kan zijn, maakt dit hun bedrijfsvoering op dit moment praktisch onwerkbaar.
Gevolg voor gemaakte afspraken
Zowel telers als afnemers weten nu niet welke gewassen op de lijst met wintergewassen staan. Dat betekent voor afnemers dat productieplannen en contracten met Nederlandse telers nu niet te maken zijn.
Het maakt namelijk nogal wat uit of prei, peen, bonen, spinazie of kool gelden als wintergewas. Als een gewas niet wordt aangemerkt als wintergewas moet het voor 1 oktober geoogst zijn, dit geldt enkel voor zand- en lössgronden. Ook voor het ruilen en huren van gronden gaat dit problemen opleveren. Later in het jaar schuiven met bouwplannen heeft tot gevolg dat gemaakte afspraken met inkooporganisaties en groentesnijders niet nagekomen kunnen worden.
Continuïteit groenteketen
Als dit beleid wordt doorgezet staat de continuïteit van de hele groenteketen op het spel. Een beperking van twee maanden op een productieperiode van vier tot zes maanden heeft namelijk grote negatieve gevolgen voor de rentabiliteit en beschikbaarheid van producten.
De organisaties doen dan ook een dringend beroep aan het ministerie om de resterende gewaslijsten per direct voor consultatie te publiceren.
Bron: GroentenFruit Huis