Na drie dagen flink aanpoten heeft de familie Van der Eijk uit Dronten hun blok uien gezaaid. Tegelijkertijd is de driptape aangebracht en zijn alle kraanvakken aangesloten op de hoofdleiding en de pompunit.
Het werk is met liefde en aandacht uitgevoerd, maar aan het eind van de streep moet het wel een dikke plus opleveren.
Precisie bij het zaaien en irrigeren
De uien zijn gezaaid met een Kramer ProSeeder. Die vier keer twee rijtjes uien zaait op 18 centimeter rijafstand op een verhoogde rug van twaalf centimeter hoogte. Dat is de ideale hoogte voor goede wortelontwikkeling én om de rug voldoende vocht vast te laten houden, legt Piet-Jan van der Eijk uit.
Voor het vormen van deze ruggen gebruikt Van der Eijk een rotorkopeg, met daarachter in eigen constructie aangebrachte freeskappen met een extra brede plaat. Hierachter zijn aangedreven diabolorollen gemonteerd om de rug extra stevigheid te geven. Tegelijkertijd met het zaaien is de driptape aangelegd, precies in het midden tussen de rijen. Daardoor ligt de driptape altijd op gelijke afstand van de uienrijen. Dat is nauwkeuriger dan wanneer de tape tijdens de rugopbouw apart is ingebracht, zelfs als dit met GPS gebeurt, weet Van der Eijk.

Zaaihoeveelheid en variëteiten
Het zaaikouter is drie centimeter breed, wat ruimte biedt om ‘dik te zaaien’. De uien krijgen hierdoor voldoende ruimte om zich goed te ontwikkelen. Voor de Red Tide betekent dit een zaaihoeveelheid van 3,8 eenheden, voor de Hyfive 4,0 eenheden. Van der Eijk is benieuwd naar de opbrengstverschillen tussen deze twee hoeveelheden en zal dit aan het einde van het seizoen monitoren.
Accepteer cookies om toegang te krijgen tot deze inhoud
Slim irrigatieplan dankzij Aquafeed
De leverancier van de pomp- en doseerunit, Aquafeed, heeft op basis van de perceelsomvang en de lengte van de rijen een ‘legplan’ opgesteld voor de driptape. Dit plan bevat het benodigde aantal kraanvakken dat nodig is om de water- en meststoffengift gelijkmatig over het perceel te verdelen. Daarbij is ook de juiste tapedikte geselecteerd en de optimale afstand tussen de druppelgaten.
Dankzij deze gereguleerde en gelijkmatige water- en nutriëntenvoorziening krijgt de ui een uitstekend drogestofgehalte. Hierdoor verwacht Van der Eijk straks grove en harde uien te kunnen oogsten en te bewaren. Dat is ook precies het doel van de investering in deze nauwkeurige teeltwijze. Het is het tweede jaar dat Van der Eijk uien teelt op ruggen met fertigatie. Vorig jaar viel maar liefst 80 procent van de uien in de grove categorie.

Terugverdienen door meeropbrengst en kwaliteit
Afgezien van de investering in zaaimachine en doseerpompunit, zijn de operationele kosten van het aanleggen van driptape al terugverdiend bij een meeropbrengst van ongeveer tien ton per hectare, tegen een prijs van 0,20 euro per kilo, zo geeft Van der Eijk aan.
De meerwaarde zit overigens niet alleen in het aantal tonnen, maar ook in de kwaliteit van de uien. Een harde ui die laat in het bewaarseizoen nog in goede conditie is, is zeer gewild.
Gereguleerde teelt voor optimale groei
Om een topopbrengst te realiseren, krijgen de uien startgranulaat Powerstart Granada mee voor een vlotte weggroei. Dat is essentieel, want de Powerline Teon A– en B-bak die wekelijks zijn gebruikt voor de meststoffengift, bevatten geen fosfaat, legt Van der Eijk uit.
Van Iperen heeft op basis van proeven en tests een optimaal bemestingsschema opgesteld. Dit schema is afgestemd op de specifieke behoeften van het gewas per groeistadium. In de groeifase en aanloop naar de bolling is voldoende stikstof en kali belangrijk. Dit zodat vanaf de bolling voldoende kali beschikbaar is voor een goede kwalitatieve uitbolling. Vanaf dat moment is de mineralengift geleidelijk afgebouwd.
Uiteraard is de bemestingsgift afgestemd op droge of juist natte omstandigheden. De aanwezige voorraad in de bodem is vooraf bepaald via bodembemonstering en is tijdens het groeiseizoen gemonitord door middel van sapstroomanalyse.
Watergift op maat
De benodigde hoeveelheid meststoffen is via de installatie verdeeld over het juiste aantal liters per kraanvak. Wekelijks is één keer bemest, gecombineerd met een watergift van drie millimeter. Dat is voldoende om de meststoffen goed over alle kraanvakken te verdelen. Dit vormt de basisgift. Afhankelijk van de neerslag en de groei van het gewas, wordt bekeken of er meer water nodig is. Bij zonnig weer en actieve groei kan dat oplopen tot drie à vijf millimeter extra per week. Het irrigatiewater komt overigens uit een waterbron die water met een EC-waarde van 0,9 oppompt.
Er is niet continu water gegeven, maar periodiek. Dit voorkomt dat bodemschimmels zich kunnen ontwikkelen in een constant vochtige bodem.

Elektronisch plantenbrein ondersteunt de teelt
Van Iperen heeft deze winter het teeltbegeleidingssysteem “Mijn Groei” gelanceerd. Dit is een teeltdashboard voor aardappelen en uien dat fungeert als een digitale plant die op basis van de gewasgroei aangeeft wanneer het gewas vocht en meststoffen nodig heeft. Dit zodat de bespuitingen daarop afgestemd kunnen zijn.
Volgens Van der Eijk gaat dit systeem zich in de toekomst steeds verder ontwikkelen tot een ‘digitaal brein’ dat de doseerpompen automatisch aanstuurt. Zo ontstaat er een volledig autonome invulling van de fysiologische behoeften van het gewas.
Fotoreportage
Close-up van het driptape-kouter.

Voor het inzetten van een nieuwe rij wordt er extra tape-lengte getrokken voor de aansluiting op de hoofdleiding.

Er gaat 1.600 meter tape op een rol. Er gaan acht rollen mee op de zaaimachine. Dat betekent dat er onderweg regelmatig een begin- en eindtape met elkaar verbonden worden door middel van een koppelstukje. Dat is een klus die met aandacht en precisie is uitgevoerd om hinderlijke lekkages te voorkomen.

Na een dagje driptape-rollen ophangen kun je de sportschool die avond wel overslaan.

De John Deere 5090R is een mooie, compacte, lichte trekker voor het zaaiwerk.

Investeren in fertigatie
Lees ook het artikel: Fertigatie lijkt een grote investering, maar klopt dat wel?
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar