De Sectie Teelt van BO Akkerbouw, waarin LTO, NAV, NAJK en Bioplant vertegenwoordigd zijn, wil zich meer in gaan zetten voor onderzoek naar uien. De uienteelt is voor veel akkerbouwers onderdeel van het bouwplan en kent specifieke uitdagingen, onder meer op het gebied van gewasbescherming. ‘Kennis is essentieel voor een duurzame en renderende uienteelt’, stellen de telersorganisaties. Zij willen daarom de uienteelt opnemen in het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw.
Het programma Onderzoek en Innovatie van BO Akkerbouw voorziet in onderzoek, innovatie en kennisverspreiding voor Nederlandse akkerbouwers. Dit programma wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen. Dankzij deze bijdragen kunnen zo’n zeventig lopende onderzoeksprojecten worden uitgevoerd.
“Het zou mooi zijn als de uienteelt daaraan wordt toegevoegd”, vertelt Hilde Coolman, portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK. “Dan zijn de grootste akkerbouwmatige teelten gedekt in het onderzoeksprogramma.”
Stappen zetten in de uienteelt
Volgens Coolman valt er veel te halen voor de uienteelt als het gaat om kennis. “De ui is gevoelig voor verschillende ziekten en plagen. Vooral aaltjes, schimmels en insecten zijn een probleem. Het middelengebruik is daardoor relatief hoog. Het is mooi als we dat kunnen reduceren.” Tineke de Vries, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente van LTO Nederland, beaamt dat. “Ook onkruid en de beschikbaarheid van zoet water zijn grote uitdagingen in de uienteelt. Het is belangrijk om de afhankelijkheid van middelen te verminderen.”
Impact maken met onderzoek
Kennis is volgens De Vries nodig om uien duurzamer te kunnen telen. “Ui is de laatste jaren een goed renderend gewas. Of dat ook in de toekomst zo is, valt of staat met de wijze waarop we uien duurzamer kunnen telen.” Met ruim 29.000 hectare zaaiuien in 2023 is de ui een groot gewas in Nederland. “Dat betekent dat er ook veel onderzoeksgeld beschikbaar komt als telers gaan bijdragen. Dan kunnen we echt impact maken met onderzoek.”
“Onafhankelijk onderzoek is een voorwaarde voor een toekomstbestendige en succesvolle uienteelt.”
Adrie Vermeulen, voorzitter NAV
“Fundamenteel meerjarig onderzoek is nodig om uitdagingen in de uienteelt structureel aan te pakken”, vervolgt Adrie Vermeulen, voorzitter NAV. “Het gaat onder meer om zoetwaterbeschikbaarheid, insectenbeheersing, bodemgebonden ziektes als witrot en fusarium en de inzet van fungiciden. Onafhankelijk onderzoek is een voorwaarde voor een toekomstbestendige en succesvolle uienteelt. BO Akkerbouw is de aangewezen partij om dit op te pakken nu er geen gelden uit het verleden meer beschikbaar zijn.”
Mogelijkheden in kaart brengen
André Hoogendijk, directeur BO Akerbouw, ondersteunt de inzet van de Sectie Teelt. “De uienteelt is van groot economisch belang voor akkerbouwers. De teelt van uien heeft specifieke uitdagingen. We gaan onderzoeken hoe we ons programma Onderzoek en Innovatie kunnen verbreden om kennishiaten in de uienteelt op te pakken en vanuit de teelt kunnen aansluiten op bestaande onderzoeken. Tot voor kort werd onderzoek voor uien voor de teelt betaald uit oude gelden van het Productschap Akkerbouw. Die gelden zijn inmiddels allemaal besteed. Met het oog op de toekomst is het goed om de financiering nu structureel te organiseren.”
Bron: BO Akkerbouw