Werner Boonman uit Nisse profiteert van de droge omstandigheden voor het inplanten van tweedejaars Corrado plantuien. In samenwerking met Loonbedrijf Van den Dries zijn de uien via de Koningsplanter aan de ‘bekwame grond’ toevertrouwd. De plantuienteelt heeft een vaste plek in het bouwplan van Boonman vanwege het rendement: “Dit is nog echt een vrije teelt, met volop marktwerking”.
Combinatie met fruitteelt
Boonman runt een akkerbouwbedrijf van negentig hectare in combinatie met fruitteelt. De plantuienoogst valt voor de start van de pluk, daarom past de plantuienteelt goed in het arbeidsfilm tijdens de zomermaanden. Het bouwplan is aangevuld met wortelen, fritesaardappelen, tarwe en suikerbieten.
Primeurteelt
Het totale plantuienareaal beslaat dit jaar veertien hectare. Naast de vijf hectare Corrado van Hazera Seeds, heeft Boonman zes hectare Troy winterplantuien staan, aangeleverd door Broer B.V. Deze zijn in het najaar geplant en de oogst is rond half juni, waarmee ze als primeur van de nieuwe oogst op de markt komen. Daarna volgt dan de Corrado, die ook vrij vroeg is. Boonman kiest dit ras verder uit vanwege de huidvastheid en de hoge opbrengstpotentie.
Tot slot zet Boonman nog drie hectare van het vertrouwde en bewezen ras Sturon. Dit ras is als laatste geoogst en staat erom bekend dat het onder uiteenlopende teeltomstandigheden goed presteert. Boonman mikt op een gemiddelde verkoopprijs van twintig cent per kilogram. Boonman levert de uien ‘af land’ aan diverse afzetpartners zoals Bowa, de Boni of De Koster Onions, om zo het meest van de marktwerking op de prijsvorming te profiteren.
Teeltuitdagingen
De uien worden in mooie lichte grond van 15-20 procent afslibbaar geplant. Het is oppassen voor mangaangebrek, waardoor de groei kan vertragen, zeker als het voorjaar koud is. Via bladbemesting zorgt Boonman voor voldoende aanbod van dit sporenelement. Onkruidbestrijding, meeldauw en fusarium zijn tevens aandachtspunten. Preventie door tijdig te spuiten is het uitgangspunt in de gewasbescherming. Ten aanzien van fusarium is het tegengaan van korstvorming en verslemping het devies. Trips vormen geen groot probleem in de vroege plantuienteelt. Vanaf half juli zijn de plantuien wel uitgegroeid terwijl dan juist de tripsdruk vaak toeneemt na de tarweoogst.
Grondbewerking
Het perceel waarop de Sturon later deze week gezet gaat worden, wacht nog op bewerking. De uien worden geplant op de vaste ondergrond van een zaaibed dat op een diepte van een krappe tien centimeter is losgemaakt met de VSS vorenpakker en zaaibedbereider. Op dit zaaibed slaan de uien goed aan en kunnen ze snel wortelen. Als startmeststof is Polysulfaat meegegeven.
De CLAAS tractoren betrekt Boonman van LMB de Koster. De servicegraad van dit bedrijf is voor Boonman bepalend voor de merkenkeuze.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar