Het neerslagtekort dat richting recordhoogte gaat zorgt voor een landelijk erg wisselende stand in de bietenpercelen. Het overgezaaide areaal is opgelopen tot 2600 hectare.
Op de Noordelijke kleigronden zijn met 1.107 hectare de meeste bietenpercelen overgezaaid. Noord- en Zuid-Holland volgen met 335 hectare en in Oost-Brabant is 299 hectare overgezaaid. In Zeeuws-Vlaanderen, op de eerste gezaaide percelen, is slechts twee hectare overgezaaid.
De redenen voor overzaai zijn met name korstvorming en in enkele gevallen ook vorstschade. Slechts enkele percelen zijn overgezaaid door stuif- of vraatschade.
Bladlluissituatie
Ook in Noord-Holland worden groene luizen waargenomen en zijn de eerste schadedrempels overschreden. Met de verwachte hoge temperaturen volgende week is de verwachting dat de bladluispopulatie zich zal blijven ontwikkelen. Ook worden zwarte bonenluizen, aardvlooien en bovengrondse springstaarten waargenomen. Een bestrijding tegen deze insecten is volgens IRS echter zelden rendabel.
De agrarische dienst organiseert regionaal ook veldbijeenkomsten waar de mogelijkheden en beperkingen van mechanische onkruidbestrijding worden gedemonstreerd en beheersing van insectenschade wordt bediscussieerd. Telers uit de regio ontvangen hiervoor uitnodigingen.
Bladschimmelsensoren nog beperkt beschikbaar
Sensoren helpen ook om het risico op infectie van bladschimmels te bepalen en daarop de bestrijdingsstrategie aan te passen. Voor dit seizoen zijn nog enkele bladschimmelsensoren beschikbaar en kunnen via de website worden besteld waarna deze begin juni worden afgeleverd.
Themabijeenkomsten Groeikracht
Groeikracht organiseert de komende weken negen themabijeenkomsten voor Cosun-telers. De bijeenkomsten van circa anderhalf uur vinden regionaal plaats op boerenerven en percelen. De data en locaties per bijeenkomst staan ook op de website van Groeikracht, www.groeikracht.cosun.nl. Telers kunnen zich daarvoor aanmelden op de “Doe mee”-pagina van Groeikracht. De thema’s betreffen bodem, plantgezondheid, onkruidbeheersing en emissie-beperking.
Bron: Cosun