De afgelopen weken is er veel gezaaid en op de vroeggezaaide percelen komen de bieten boven. Veel neerslag is er in de afgelopen tijd niet gevallen, wat problematisch is voor bietenzaad dat gekiemd is of bietenzaad dat nog moet kiemen. Daarom is het zaaibed op veel plekken aangerold of is begonnen met beregening.
Met de huidige weersverwachting lijkt het nog even te duren voordat er regen valt om het zaaibed voldoende vochtig te maken. Naast het voorkomen dat gekiemd zaad weer droogvalt, zorgt een opkomstberegening ook voor een snelle en gelijkmatige opkomst. Zo lang het zaad droog ligt, is er ook nog kans op muizenvraat.
Waar op letten bij opkomstberegening?
Bij opkomstberegening is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden:
- Het chloridegehalte van het beregeningswater is idealiter niet hoger dan 1200 mg/l om zoutschade te voorkomen (EC 4,7). Als er kunstmest is gestrooid die na beregening oplost, zoals KAS of Kali 60, neemt de zoutconcentratie verder toe en is een lagere EC-waarde wenselijk.
- Ook als er al een bodemherbicide is toegepast, is het verstandig om de EC van het beregeningswater in de gaten te houden. Het chloridegehalte kan dan het beste wat lager liggen.
- Een te hoge watergift kan, zeker op zavelgrond, voor verslemping zorgen. Daarom is het beter om niet meer dan 15 mm water per keer te geven. Op zwaardere klei is al snel 20 mm nodig om het zaaibed goed vochtig te krijgen.
Grond aanrollen
Aanrollen van de grond bevordert de aansluiting van het zaad met de ondergrond. Zolang het zaad nog niet is ontkiemt, is een cambridgerol daar geschikt voor. Na het ontkiemen van het zaad kan het drukverschil over de breedte van de rollen het kiempje beschadigen.
Bieten zaaien
Op percelen waar nog bieten gezaaid moeten zijn is het advies om het zaaibed zo ondiep mogelijk klaar te leggen zodat het zaad in vochtige grond kan zijn gelegd. Als het zaaibed toch te diep ligt, kunnen de kluiten bovenop opzij worden geschoven met kluitenruimers. Het is daarna zaak om het zaad in de gaten te houden. Als het kans krijgt om te kiemen en nadien uitdroogt, herstelt het kiempje niet meer.
Meer informatie over beregening staat in de IRS-teelthandleiding.
Bron en beeld: IRS