Indien er aaltjes en/of emelten op een perceel voorkomen, kan toepassing van granulaat (Vydate 10G) rendabel zijn. In dit bericht leest u wanneer dit rendabel is en wat u mag verwachten van de werking hiervan.
Bemonsteren op emelten en aaltjes
De aanwezigheid van emelten en aaltjes is te controleren door middel van bemonstering. In de teelthandleiding vindt u meer informatie over de juiste manieren en tijdstippen van bemonstering; voor snelle toegang klik op de links emelten en aaltjes in de zin hiervoor.
Schadedrempel emelten
Indien er emelten voorkomen op een perceel, dan kan granulaat, aanvullend op pillenzaad met Force, zorgen voor een beter plantbestand. Bij 20 emelten per vierkante meter kan al schade ontstaan aan bieten en is het advies om granulaat (15 kg/ha Vydate 10G) toe te voegen in de zaaivoor tijdens het zaaien. In proeven leidde het gebruik van Vydate 10G tot 15 à 20 procent meer planten dan onbehandeld. Bij meer dan 100 emelten per vierkante meter is het verstandig om geen bieten te zaaien, omdat de kans op schade dan te groot is en Force gecombineerd met granulaat bij zo’n hoge druk onvoldoende werkt.
Schadedrempels aaltjes
In de bietenteelt komen diverse soorten aaltjes voor. Vydate 10G:
- is niet rendabel bij aanwezigheid van bietencysteaaltjes, hier kan beter voor een partieel bietencysteaaltjesresistent ras worden gekozen;
- bij wortellesieaaltjes is het ook niet rendabel, omdat deze aaltjes geen schade veroorzaken aan suikerbieten;
- is wel rendabel bij aanwezigheid trichodoriden (vrijlevende aaltjes) vanaf 150 larven per 100 ml grond;
- bij wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi, fallax en M. hapla wel rendabel als de aantallen hoger zijn dan respectievelijk 500, 2.500 en 100 aaltjes per 100 ml grond;
- is te adviseren bij stengelaaltjes bij een aantoonbare besmetting. Omdat stengelaaltjes vaak pleksgewijs voorkomen, is het advies om alleen deze plekken te behandelen met Vydate 10G tijdens het zaaien. Er is sprake van een aantoonbare besmetting als u hier voorheen aantasting heeft gezien (bijvoorbeeld kroef in uien) of als er één of meer stengelaaltjes voorkomen in een grondmonster.
Effectiviteit Belem wordt in 2022 onderzocht
Sinds vorige week heeft ook Belem (cypermethrin) een toelating als granulaat in de zaaivoor ter beheersing van insecten. Dit granulaat heeft geen effect op aaltjes, maar alleen op insecten. Vanuit onder andere de aardappelteelt is bekend dat Belem werkzaam is op ritnaalden. De effectiviteit tegen bodeminsecten in de bietenteelt zal in 2022 nader onderzocht worden.
Granulaatstrooier op zaaimachine op orde
Het is belangrijk is om de granulaatstrooier op de bietenzaaimachine tijdig klaar te maken en de werking te controleren. Aandachtspunten voor een goede werking van de granulaatstrooier zijn:
- de afgifte van granulaat moet per rij hetzelfde zijn. Dit is na te gaan door onder elke pijp een bakje te plaatsen af te draaien volgens de afdraaitabel en/of afdraaitest van de betreffende machine. De opgevangen hoeveelheid granulaat moet in elk bakje, ongeveer vijf procent, hetzelfde zijn. Denk bij het werken met granulaat aan voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschreven op het veiligheidsblad (MSDS);
- controleer of het granulaat voor de toestrijker in de zaaivoor valt. De pijp dient dus voor de toestrijker gemonteerd te zijn;
- het is wettelijk verplicht om de granulaatstrooiers periodiek te laten keuren. Deze verplichting geldt voor machines van drie jaar en ouder; de keuringsfrequentie van deze machine is ongeacht de werkbreedte zes jaar.
Bron: IRS