Op een aantal bietenpercelen op de Friese kleigronden is de schadedrempel van groene bladluizen; zoals groene perzikluizen, sjalottenluizen en aardappeltopluizen voor de eerste keer overschreden.
Daarnaast is op een aantal percelen in Walcheren, Zuid-Beveland, Noord-Beveland, de kleingronden in Midden-Brabant, West-Brabant Zuid, Voorne Putten, Hoeksche Waard/IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Bommelerwaard/Betuwe, Maas & Meierij en Noord-Limburg de schadedrempel voor de tweede keer overschreden.
Zie hiervoor ook de ‘Bladluiswaarschuwingskaart’. Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50 procent schade kan leiden.
Controleer de percelen
De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op aantallen groene bladluizen. Daarnaast geven ze het advies om alleen insecticiden in te zetten indien de schadedrempel is overschreden, eerder heeft geen zin.
Duurwerking insecticiden
Bespuitingen werken op planten tot aan het vierbladstadium circa 10 tot 14 dagen. Daarna is dit ruim 14 dagen. Aan het stadium van de bladluizen is te zien of een bespuiting nog werkt of niet en of dus een vervolgbespuiting nodig is. Gevleugelden zullen namelijk gewoon op een recent bespoten bietenplant landen en hun jongen afzetten. Deze gevleugelden en jongen gaan pas dood, nadat zij van de plant hebben gezogen en voldoende insecticiden hebben binnen gekregen. Als op een perceel ook volwassen ongevleugelde luizen zichtbaar zijn, dan is dit een teken dat het insecticide is uitgewerkt.
Bron: IRS