Vorige week zijn op enkele percelen in zuidelijk Nederland de eerste bieten al gezaaid op ongeveer 50 hectare. Dit waren voorjaarsgeploegde percelen op lichte grond waar het zaaibed beter viel dan verwacht en zaaien al mogelijk was.
Ondanks de vele neerslag in februari heeft het recente droge weer met drogende oostenwind ervoor gezorgd dat percelen vlot bekwamer worden voor zaaibedbereiding en de inzaai landelijk van start kan.
Tijdig starten met de zaaibedbereiding
Door veel neerslag en weinig tot geen vorst kan het maken van een goed zaaibed op najaarsgeploegde grond een uitdaging zijn. Met de huidige weersverwachting van blijvend droog weer kan het verstandig zijn tijdig te starten met de zaaibedbereiding voordat de bovengrond te ver is uitgedroogd.
Streef naar een bandendruk van 0,4 bar
Het is daarbij altijd zaak om de bandenspanning zo laag mogelijk te houden om schade in de ondergrond te minimaliseren. Streef naar een bandendruk van 0,4 bar, indien haalbaar met de gekozen banden.
Aandachtspunten bij inzaai bieten
Inmiddels worden in alle gebieden bieten gezaaid. Met de huidige weersvooruitzichten verwachten we dat dit ook volgende week doorzet. In dit IRS-bericht staan alle belangrijke aandachtspunten bij het zaaien. Naast bekwaamheid van de (onder)grond zijn een regelmatige controle van de machine en het zaaiwerk belangrijk voor een goed resultaat.
Muizenschade bij bieten
Voorkom vraatschade door muizen door het aanbieden van alternatief voer. Een grof zaaibed en ondiepe zaai (< 1 cm) vergroot de kans op muizenschade.
Bron: Cosun