De afgelopen jaren zijn veel kosten, ook die voor de bietenteelt, fors gestegen. Door de tegenvallende bietenprijs van het afgelopen seizoen, is het zaak om scherp te letten op de kosten. De kosten gaan namelijk voor de baten uit.
Voor een goed rendement van de suikerbietenteelt is het belangrijk om de gemaakte kosten om te zetten in een maximale opbrengst. Het SUSY-project leerde het IRS dat bietentelers met hoge opbrengsten (toptelers) evenveel kosten maken als telers met gemiddelde opbrengsten (middentelers), terwijl het verschil in suikeropbrengst maar liefst twee ton per hectare was. Dat betekent dat toptelers met dezelfde kosten een hogere opbrengst weten te realiseren. Dit maakt suikerbieten een uniek gewas. Opbrengstverhoging hangt dus niet samen met het maken van meer kosten, maar met het effectiever inzetten van de kosten.
Effectiviteit van teeltkosten
Zo moet er bij elke handeling in de teelt kritisch naar de kosten, maar ook naar de doelmatigheid ervan zijn gekeken. Is het wel nodig om de standaard stikstofgift te geven, als het advies lager is en alle proefveldonderzoeken uitwijzen dat het optimum rondom het advies zit? Net zoals een extra toevoeging aan de herbicidenbespuiting of een extra herbicidebespuiting. Vaak zorgen deze keuzes voor een verhoging van de kosten, terwijl ze niet altijd nodig zijn.
Hetzelfde geldt voor het gebruik van biostimulanten en (blad)meststoffen ‘voor betere groei’ of een ‘mooier gewas’. De in IRS-onderzoek geteste biostimulanten hebben tot nu toe in de suikerbieten geen meerwaarde en bladmeststoffen voegen niets toe als er geen gebrek aan die specifieke nutriënten zichtbaar is. Suikerbieten hebben een sterk compensatievermogen waardoor er zelden een verhoging van de financiële opbrengst is waargenomen.
Opbrengst behouden
Omdat de opbrengst geen relatie vertoont met de kosten is het dus mogelijk om tegelijkertijd de kosten te beperken en de opbrengst te behouden of zelfs te verhogen. Voor elk perceel kan gezegd zijn: dat wat de opbrengst beperkt, moet zijn aangepakt. In de IRS-teelthandleiding staan hiervoor de adviezen.
Bron en beeld: IRS